Hlavní obsah

Chorvatští fotbalisté slavili bronz z MS nacionalistickými písněmi

Chorvatští fotbalisté slavili třetí místo na světovém šampionátu v Kataru nacionalistickým písněmi a slogany. Píše to dnes server Balkan Insight, který poukazuje na řadu informací z chorvatských a srbských médií. Populární mezi chorvatskými fotbalisty jsou zřejmě písně nacionalistického hudebníka Marka Perkoviče, které si někteří hráči zpívali při letu zpět do vlasti i při soukromých oslavách v Záhřebu.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Chorvatští fotbalisté prožili bouřlivé přivítání už na letišti v Záhřebu.

Článek

Podle chorvatského serveru 24sata.hr si hráči při nedělním letu z Kataru do Chorvatska zpívali zřejmě nejznámější Perkovičovu píseň Bojna Čavoglave (Jednotka Čavoglave), která se proslavila v 90. letech. Píseň je mimo jiné kontroverzní tím, že obsahuje pozdrav "Za dom spremni!" (Pro vlast připraveni!), který je spjat s nacionalistickým a kolaborantským hnutím ustašovců.

Tato píseň sklidila velký ohlas i na soukromém večírku, který v Záhřebu v neděli zorganizovali členové bronzového týmu Dejan Lovren a Marcelo Brozovič, uvedl sever Balkan Insight s odkazem na chorvatská i srbská média.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání o 3. místo na fotbalovém MS v Kataru. Chorvatsko vyhrálo nad Marokem 2:1.Video: Česká televize

V Chorvatsku není nijak nezvyklé slavit fotbalové úspěchy písněmi nacionalistického hudebníka, který má přezdívku Thompson. V roce 2020 chorvatský soud rozhodl, že zpívat Perkovičovy písně nepředstavuje porušení veřejného pořádku.

Pokutu a distanc na deset zápasů v reprezentaci dostal v roce 2013 chorvatský fotbalista Josip Šimunič, který po výhře nad Islandem před světovým šampionátem v Brazílii v roce 2014 veřejně skandoval Za dom spremni. Fotbalista se bránil, že pozdravem projevoval pouze své vlastenectví a nikoliv sympatie k fašismu či kolaborantskému hnutí ustašovců. Se svým odvoláním ale neuspěl.

Reklama