Hlavní obsah

Dauhá, město duchů. Klid před bouří, nebo...?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechno připravené, nablýskané. Stadiony, rozlehlá fanouškovská zóna s názvem Fan Festival s výhledem na úchvatné panorama mrakodrapů v zálivu West Bay. Nové metro za miliardy dolarů nemá chybu, výborně fungují autobusy. Všude ochotní pořadatelé, dobrovolníci.

Foto: Robert Neumann, Sport.cz

Stanice metra v katarském Dauhá. Den do mistrovství světa a nikde nikdo.

Článek

Dauhá (od našeho zpravodaje) - Jakoby člověk ani nebyl v reálném světě. Jenže den před začátkem MS ve fotbale nikde žádní fanoušci. Vítejte v katarské metropoli Dauhá. Je to klid před bouří a příznivci dorazí, jak je při této akci obvyklé?

Dost možná ano. Nicméně v sobotu tomu nic nenasvědčovalo. V metru, které řídí automat, jsou k vidění prakticky jen zástupci médií. Sem tam se mezi ně vmísí pracovník z chudších asijských zemí, kterých je v Kataru víc než domorodců.

Tisíce dobrovolníků řeší poslední nedostatky, montují reklamní bannery. Nebo zametají chodníky. Což je úsměvné, protože na zemi je čisto. Nepořádek neměl zatím kdo udělat. Na první pohled je zkrátka patrné, že Katar do příprav na světový šampionát vynaložil neuvěřitelný balík - 200 miliard dolarů (4,8 bilionu korun). Malá arabská země, která má rozlohu jako Středočeský kraj, se chce blýsknout. Vytáhnout se přes světem, že dokáže uspořádat největší sportovní akci planety.

Zatím je ale v Dauhá „klid po pěšině". Což u akce tohoto formátu nebývá krátce před jejím začátkem zvykem. Fanoušci přijíždějí na evropské i světové šampionáty s předstihem několika dnů. Popíjejí, baví se, vzájemně se hecují. V Dauhá zatím nic takového k vidění není.

Příznivce možná odrazují obrovské horko (v sobotu v poledne bylo v Dauhá 35 stupňů) i zásadní omezení konzumace alkoholu. Pivo bude během šampionátu k dostání pouze na Fan Festivalu, navíc za 12 liber (asi 330 korun). Na stadionech k mání nebude. Třeba ale fanoušci, vzhledem k úmornému horku, pobývají v hotelech a apartmánech a čekají, až šampionát začne. Stane se nakonec z města duchů metropole žijící fotbalem?

Reklama