Hlavní obsah

Elanga. Jméno teenagera Rudých ďáblů si bude Šilhavý před baráží určitě připomínat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý u televizního přenosu osmifinálového duelu Ligy mistrů mezi Atlétikem Madrid a Manchesterem United určitě zpozorněl. Už ví, na koho si budou muset dát jeho svěřenci v barážové partii se Švédskem obzvláštní pozor. Tedy samozřejmě za předpokladu, že jeho kolega na lavičce Skandinávců Jan Olof Anderson teenagera z Manchesteru United Anthony Elangu k zápasu o účast na mistrovství světa v Kataru povolá a dá mu 24. března v Solně příležitost.

Foto: Javier Barbancho, Reuters

Radost Manchesteru United z vyrovnávací branky na hřišti Atlética Madrid v osmifinále Ligy mistrů.

Článek

Byl by však div, kdyby se devatenáctiletý mladík, jehož otcem je bývalý kamerunský fotbalista a matkou samozřejmě Švédka, v Andersonově výběru neobjevil a nedočkal se debutu v reprezentačním áčku.

Na Old Trafford dokazuje, jaký poklad Rudým ďáblům v jejich akademii vyrostl.

„Je radost a zábava sledovat, jak hraje. Přál bych si, aby si ho pár našich dalších hráčů vzalo za příklad a vzor. Ne snad proto, že by všechno dělal správně, ale proto, že v každém utkání hraje, jako by šlo o splněný sen, který měl," vychvaloval Elangu německý kouč ve službách Manchesteru United Ralf Ragnick poté, co v utkání na hřišti Atlétika Madrid zachránil Rudým ďáblům remízu 1:1.

Na poslední čtvrthodinu vystřídal Rashforda a pouhých pět minut mu stačilo, aby se zapsal mezi střelce.

„Myslím, že to byl můj vůbec první dotyk s míčem. Ale o takové chvíli jsem snil. O tom, že jednou skóruju v Lize mistrů proti špičkovému evropskému týmu, jakým je Altético," samozřejmě se rozplýval Elanga, který se stal nejmladším střelcem Rudých ďáblů ve vyřazovací části Ligy mistrů v historii. Ve středu mu totiž bylo 19 let a 302 dnů.

Navíc šlo o gól pro Manchester United jubilejní. Celkově pětistý, který jeho hráči v Lize mistrů a Poháru mistrů evropských zemí vstřelili.

Foto: Juan Medina, Reuters

Hvězda Manchesteru United Cristiano Ronaldo děkuje fanouškům po remíze na hřišti Atlética Madrid.

„Trenér mi posílal na hřiště s tím, abych vyděsil obránce, běhal za nimi a využil příležitosti, až se nabídne. Nastupoval jsem klidný a s chladnou hlavou a skutečně se mi to povedlo. Jsem rád hlavně kvůli fanouškům, kteří za námi vážili tak dlouhou cestu. Doufám, že v odvetě na Old Trafford bude náš výkon mnohem lepší, protože v prvním poločase tady v Madridu jsme nehráli dobře. Až po změnách v druhém poločase se náš výkon zvedl," vykládal mladý švédský legionář, že prostě jen poslechl kouče.

„Kdykoli dostanu příležitost, chci trenérovi oplatit důvěru a hrát pokaždé na sto padesát procent. Udělat všechno, co mohu a být nejlepším hráčem na hřišti," přiznával Elanga, který v Premier League zatím odehrál 548 minut a vstřelil tři góly.

Ve švédském reprezentačním áčku dosud příležitost nedostal, ale jestliže vyběhne 24. března v Solně k barážovému semifinále proti českému týmu, bude trenér Šilhavý určitě vědět, co se v devatenáctiletém teenagerovi skrývá a čeho je schopen.

Reklama