Hlavní obsah

Fenomenální výkon a zápis do historie. Rekordman Mbappé skončil i tak s hlavou v dlaních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víc udělat nešlo. Kylian Mbappé je se čtyřmi góly historicky nejlepším střelcem finálových duelů mistrovství světa, navíc se stal po Geoffovi Hurstovi teprve druhým fotbalistou, který v zápase o zlato zaznamenal hattrick. Narozdíl od Angličana, jehož tři trefy proti Západnímu Německu v roce 1966 zařídily Albionu zatím jediný titul, ale slavit nemůže. Ačkoliv 23letý útočník kromě tří gólů během utkání proměnil i svůj pokus v rozstřelu, ne všichni spoluhráči jej napodobili a Mbappému tak zbyly jen oči pro pláč. „Bude nám všem trvat, než se s porážkou srovnáme,“ smutnil kapitán francouzského výběru Hugo Lloris.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kylian Mbappé v prodloužení vrátil Francii do hryVideo: Česká televize

 
Článek

Mbappé přitom prakticky sám zažehnul francouzský plamínek naděje v boji o celkové prvenství. Ve zdánlivě ztraceném zápase, v němž Les Bleus dlouho prohrávali o dvě branky, nejprve proměnil pokutový kop po faulu na Randala Kola Muaniho a o pár minut později srovnal parádním volejem. Navíc našel i odpověď na branku Messiho v prodloužení, když nezaváhal ani při své druhé penaltě v zápase.

„Francouzů je mi ohromně líto. Ukázali obrovskou vnitřní sílu a podařilo se jim pokaždé vrátit do hry," komentoval snažení Mbappého a spol. bývalý útočník Chris Sutton.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih finálového utkání MS Argentina - FrancieVideo: Česká televize

Díky svému finálovému počinu si opora Paris Saint-Germain zajistila alespoň ocenění pro nejlepšího střelce šampionátu, zastavila se na osmi zářezech. Více branek v rámci jednoho turnaje vstřelil naposledy německý šutér Gerd Müller před 52 lety, osm zásahů od té doby zaznamenal jen Brazilec Ronaldo v roce 2002. Včetně zlatého mistrovství v Rusku, kde se ve finále trefil také, je nyní Mbappé, stejně jako legendární Pelé, na dvanácti trefách. K dorovnání prozatímního lídra historických tabulek Miroslava Kloseho mu tak chybí už jen čtyři góly.

Jedinečná příležitost stát se v pouhých 23 letech dvojnásobným světovým šampionem mu ale unikla mezi prsty. Po závěrečném hvizdu se francouzská hvězdička odebrala na lavičku náhradníků, obličej si přikryla dresem a následně složila hlavu do dlaní. Ani následné utěšování od prezidenta Francie Emmanuela Macrona nepomohlo, Mbappé totiž moc dobře ví, že by si za fantastické výkony po celý šampionát zlatou medaili na krk zavěsit snad i zasloužil – nebýt jistého maličkého Argentince s číslem deset. „Messi a Mbappé, děkujeme vám. Vidět podobný zápas bylo opravdu úžasné," cenil výkon obou hvězd anglický internaconál Alan Shearer.

Reklama