Hlavní obsah

FIFA vyzvala účastníky MS, aby se v Kataru soustředili místo protestů na fotbal

Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) vyzvala účastníky nadcházejícího mistrovství světa v Kataru, aby svou pozornost zaměřili na fotbal a ne na protesty, upozorňující na situaci v pořádající zemi. Představitelé FIFA nechtějí, aby byl fotbal zatahován do "ideologických či politických bitev".

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

"Prosím, soustřeďme se teď na fotbal! Víme, že fotbal nežije ve vakuu. Stejně tak si uvědomujeme, že po celém světě existuje mnoho výzev a obtíží politického charakteru. Nedovolte ale prosím, aby byl fotbal zatahován do každé ideologické či politické bitvy, která existuje," uvedli předseda FIFA Gianni Infantino a generální tajemnice Fatma Samourová v dopise, z nějž citoval web Sky News.

"Nikdo z lidí, kultury nebo národa není 'lepší' než kdokoli jiný. Tato zásada je základním kamenem vzájemné úcty a nediskriminace. A to je také jedna ze základních hodnot fotbalu. Tak si to prosím všichni zapamatujme a nechme fotbal, aby byl ve středu dění," prohlásili představitelé FIFA.

Šampionát v Kataru, jenž se bude konat v netradičním termínu od 20. listopadu do 18. prosince, je terčem kritiky mimo jiné lidskoprávních organizací. Jen v roce 2020 podle nich zahynulo při stavbě stadionů pro MS padesát dělníků z řad migrantů a dalších 500 bylo těžce zraněno.

Kapitán Anglie Harry Kane hodlá na turnaji nosit na rukávu pásku ve tvaru barevného srdce s nápisem OneLove (Jedna láska). Jde o gesto na podporu inkluze a boje proti diskriminaci. V Kataru by se k němu mohlo přidat dalších osm evropských týmů.

Australští fotbalisté zase veřejně upozornili na porušování lidských práv v hostitelské zemi MS. Ve videu, které zveřejnil australský svaz, také vystoupili proti zákazu homosexuálních vztahů v bohatém arabském emirátu.

Na situaci v Kataru upozorní i Dánové. Ti se na turnaji představí ve speciálních dresech s takřka neviditelným znakem. Společnost Hummel, která reprezentaci dodává vybavení, jim navíc vedle tradičních červených a bílých dresů nachystala i třetí, černou sadu, jako symbol smutku.

S protestem přišla také Ukrajina, která čelí ruské invazi. Předseda ukrajinského svazu Andrij Pavelko vyzval k vyloučení Ruska a Íránu z FIFA. Írán by podle něj měl být vyloučen kvůli opakovanému porušování lidských práv v zemi.

Kritikou Íránu se Pavelko přidal k šéfovi Šachtaru Doněck Sergeji Palkinovi. Podle něj Rusko využívá k útokům na Ukrajinu íránské drony, za což by Palkin tuto asijskou zemi vyloučil z mistrovství světa. Na uvolněné místo by dosadil Ukrajinu.

Reklama

Související témata: