Hlavní obsah

Polsko - Saúdská Arábie 2:0SESTŘIH: Saúdové na další senzaci nedosáhli, Polsko vítězí

MinutaMin. Tým Hráč Akce
39. Zieliński 1 : 0
82. Lewandowski 2 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Fotbalisté Polska porazili v druhém kole skupinové fáze mistrovství světa 2:0 Saúdskou Arábii a připsali si první vítězství na turnaji v Kataru. Na stadionu Education City v Dauhá otevřel skóre ve 39. minutě záložník Piotr Zieliňski. V 82. minutě přidal další trefu a svůj premiérový zásah na MS hvězdný útočník Robert Lewandowski.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Polsko - Saúdská ArábieVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Saúdové stejně jako proti Argentině vstoupili do utkání s velkou energií a Poláci si museli v úvodu dokonce třikrát pomoct "žlutým" faulem. Po čtvrthodině navíc mohl Kanú otevřít skóre, Szczesny jeho ránu ze střední vzdálenosti vyrazil nad bránu.

Polský tým se v ofenzivě prosazoval jen ztěžka, ačkoliv nastoupil se dvěma čistokrevnými útočníky Lewandowským a Milikem. Kapitán Lewandowski ale nakonec byl ve 39. minutě u prvního gólového momentu, když přebral ve vápně míč a vrátil ho pod sebe na nabíhajícího Zieliňského. Opora Neapole už neměla problém do odkryté brány vstřelit desátý gól v národním týmu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Robert Lewandowski zpečetil vítězství Polska 2:0 nad Saúdskou ArábiíVideo: Česká televize

O chvíli později Šahrí upadl ve vápně po nepatrném kontaktu s Bielikem a brazilský sudí Sampaio nařídil po konzultaci s videorozhodčím pokutový kop. Kapitán Sálim Davsárí ale druhou trefu na šampionátu nepřidal, Szczesny navíc následně přidal další fantastický zákrok proti Braíkově dorážce. Ani druhá penalta v utkáních Polska neskončila gólem, v úvodním duelu s Mexikem neuspěl Lewandowski.

Sudí rozdal v prvním poločase pět žlutých karet, což je nejvíc na MS od finále v roce 2010 mezi Nizozemskem a Španělskem. Po změně stran tento trend nepokračoval, nepolevila ale aktivita arabského týmu. V 55. minutě se po zmatcích v obraně opět blýskl Szczesny proti Sálimu Davsárímu a vyrovnávací brankou neskončila ani nadějná Buraikánova rána z úhlu.

Bránící se Poláci tak mohli z brejků přidat pojistku, Milikova hlavička i Lewandowského krkolomné zakončení kolenem ale skončily na brankové konstrukci. Hvězda Barcelony a se 77 trefami nejlepší polský střelec se ale v pátém zápase přece jen premiérové trefy na MS dočkal. V 82. minutě obral Lewandowski o míč Malkího a sám před gólmanem Uvaísem levačkou nezaváhal.

Foto: Issei Kato, Reuters

Polský brankář Wojciech Szczesny diriguje své spoluhráče.

Druhý gól Saúdskou Arábii zlomil a zbytek utkání už Polsko dohrálo s přehledem. Svěřenci kouče Michniewicze udrželi počtvrté za sebou čisté konto.

Polsko porazilo dnešního soupeře i ve čtvrtém vzájemném duelu a se čtyřmi body se posunulo do čela neúplné tabulky. Saúdská Arábie nenavázala na senzační výhru 2:1 proti Argentině a zůstala na třech bodech. Druhý dnešní zápas skupiny C mezi Argentinou a Mexikem je na programu od 20:00 SEČ. V závěrečném třetím kole se ve středu utkají dvojice Saúdská Arábie - Mexiko a Polsko - Argentina.

Mistrovství světa ve fotbale - skupina C (Dauhá, Education City):
Polsko - Saúdská Arábie 2:0 (1:0)
Branky: 39. Zieliňski, 82. Lewandowski. Rozhodčí: Sampaio - Boschilia, Pires (všichni Braz.) - Fischer (video, Kan.). ŽK: Kiwior, Cash, Milik - Malkí, Amrí. Diváci: 44.259.
Polsko: Szczesny - Cash, Glik, Kiwior, Bereszyňski - Krychowiak, Bielik - Milik (71. Piatek), Zieliňski (63. Kamiňski), Frankowski - Lewandowski. Trenér: Michniewicz.
Saúdská Arábie: Uvaís - Abdal Hamíd, Amrí, Buláihi, Braík (65. Ghanám) - Nadžáí (46. Abad, 90.+5 Bahabrí), Malkí (86. Abúd), Kanú - Buraikán, Šahrí (86. N. Davsárí), S. Davsárí. Trenér: Renard.
Souhrn sobotního programu MS v Kataru naleznete ZDE

Reklama