Hlavní obsah

Peru - Paraguay 2:0Fotbalisté Peru porazili Paraguay a zahrají si o MS

Fotbalisté Peru v posledním kole jihoamerické kvalifikace o postup na mistrovství světa porazili 2:0 Paraguay a zajistili si tak páté místo v tabulce, které znamená účast v interkontinentálním play off. Už dříve si přímý postup z prvních čtyř pozic zajistily Brazílie, Argentina, Uruguay a Ekvádor.

Foto: Sebastian Castaneda, Reuters

Fotbalista Peru Gianluca Lapadula (vlevo) a Omar Alderete z Paraguaye.

Článek

V baráži Peruánci nastoupí proti vítězi čtvrtého kola asijské kvalifikace, ve kterém se 7. června v Dauhá utkají Spojené arabské emiráty s Austrálií. Play off se poté uskuteční 13., nebo 14. června opět v katarské metropoli.

Peru před posledním kolem drželo pátou příčku s jednobodovým náskokem a proti Paraguayi nastoupilo s vědomím, že výhra jim zajistí místo v play off. A domácí za ní vykročili velmi rázně.

Už v páté minutě otevřel skóre Gianluca Lapadula a ve 42. minutě přidal druhý gól Yoshimar Yotún. Peru nakonec udrželo páté místo s náskokem jednoho bodu před Kolumbií a pěti před Chile.

Peru si tak po čtyřech letech opět zahraje o mistrovství světa v interkontinentálním play off. Před šampionátem v Rusku v baráži porazilo Nový Zéland a na mistrovství se představilo poprvé od roku 1982.

"Dnešní zápas přinesl radost celé zemi, ale ještě nám zbývá jeden krok. V play off musíme odevzdat úplně všechno," citovala agentura Reuters záložníka Christiana Cuevu, který připravil oba góly Peru.

Vedoucí celek tabulky Brazílie si navzdory nepříjemné nadmořské výšce v La Pazu poradil 4:0 s Bolívií. Dva góly dal Richarlison a po jedné brance zaznamenali Lucas Paquetá a Bruno Guimaraes, který se v reprezentaci prosadil poprvé.

Na nadmořskou výšku si před zápasem stěžoval trenér Brazílie Tite, za což se stal okamžitě terčem kritiky. Mimo jiné i od bývalého bolivijského prezidenta Eva Moralese.

Brazílie už v kvalifikaci neprohrála 17 zápasů za sebou a na prvním místě má 47 bodů, což je rekord jihoamerické kvalifikace. Druhá příčka patří se ztrátou šesti bodů Argentině, která remizovala 1:1 s Ekvádorem.

"Velikost najdete ve slovech. Proto všichni vzpomínáme na slavného Diega Maradonu, který kdysi řekl, že musíme hrát tam, kde jsme se narodili," napsal Morales na sociálních sítích. Uvedl také, že nevidí důvod, proč by se nemohl fotbal hrát tam, kde běžně žijí miliony lidí.

Tým trenéra Lionela Scaloniho neprohrál už 31 zápasů a vyrovnal rekord výběru Alfia Basileho z let 1991 až 1993. Argentina by navíc měla ještě odehrát duel s Brazílií, jenž se kvůli zmatkům s opatřeními proti covidu v září nedohrál.

Na výhře Uruguaye 2:0 nad Venezuelou se gólem nůžkami podílel Luis Suárez a posunul se do čela historického pořadí střelců jihoamerické kvalifikace. Na kontě má 29 branek v 62 zápasech, Messi odehrál o dvě utkání méně.

"Výjimečný večer, výjimečný zápas ve výjimečném dresu a také nádherný gól," napsal Suárez na sociálních sítích po utkání. "Co víc bych si mohl přát než nezapomenutelný zápas v národním týmu," dodal.

Kvalifikace MS ve fotbale 2022 - jihoamerická zóna CONMEBOL:
Bolívie - Brazílie 0:4 (0:2)
Branky: 45. a 90.+1 Richarlison, 24. Paquetá, 66. Guimaraes.
Ekvádor - Argentina 1:1 (0:1)
Branky: 90.+3 Valencia - 24. Álvarez.
Venezuela - Kolumbie 0:1 (0:1)
Branka: 45.+4 Rodríguez z pen.
Peru - Paraguay 2:0 (2:0)
Branky: 5. Lapadula, 42. Yotún.
Chile - Uruguay 0:2 (0:0)
Branky: 79. Suárez, 90. Valverde.

Reklama

Související témata: