Hlavní obsah

Fotbalistky USA zaútočí na MS na zlatý hattrick, Zéland s Češkou na první výhru

V Austrálii a na Novém Zélandu začne ve čtvrtek deváté mistrovství světa fotbalistek. Na zlatý hattrick zaútočí reprezentantky Spojených států amerických, které ovládly předchozí dva turnaje a se čtyřmi triumfy jsou nejúspěšnějším týmem historie. Premiérový šampionát na jižní polokouli se bude hrát poprvé v rozšířeném formátu se 32 týmy.

Foto: Carl Recine, Reuters

Pohled na stadion v Sydney, jedno z dějišť MS fotbalistek.

Článek

Turnaj zahájí ve čtvrtek v 9:00 SELČ duel Nového Zélandu, který vede česká trenérka Jitka Klimková, proti Norsku. Novozélanďanky startují na MS pošesté, dosud nevyhrály ani jeden zápas.

"Věřím, že tyhle hráčky zazáří. Tvrdá práce a trénink nás dovedly až sem. Přípravu máme za sebou, teď je čas se ukázat," řekla Klimková na tiskové konferenci před vstupem do šampionátu. Osmačtyřicetiletá trenérka vede tým od roku 2021. Čtvrteční zápas proti Norkám, které ovládly světový šampionát v roce 1995, má v Aucklandu sledovat 40 tisíc diváků.

Začátek Fantasy ligy se blíží

V sobotu startuje Fortuna liga! Už máte svůj tým? Vytvořte si ho a hrajte zdarma o zajímavé ceny na Sport.cz.

Z každé z osmi skupin projdou do osmifinále dva nejlepší týmy. Finále je na programu 20. srpna na Olympijském stadionu v Sydney.

Na turnaji se představí osm nováčků. Debut si odbudou fotbalistky Irska, Vietnamu, Zambie, Haiti, Maroka, Panamy, Portugalska a Filipín.

"Vždycky tu bylo zhruba deset elitních týmů, ale ostatní se stále přibližují. Už neuvidíme výsledky 7:0 nebo 8:0. Podívejte se na Německo, které prohrálo 2:3 se Zambií," připomněl trenér USA Vlatko Andonovski porážku dvojnásobných šampionek z nedávného přípravného utkání.

Američanky budou opět největšími favoritkami. Vedoucí tým žebříčku FIFA hrál finále třikrát po sobě, naposledy před čtyřmi roky ve Francii zdolal v souboji o zlato 2:0 Nizozemsko. Právě s výběrem "Oranje" se USA utkají ve skupině E, ve které jsou ještě Vietnamky a Portugalky.

O premiérové zlato se budou ucházet další velmoci Španělsko, Francie nebo loňské mistryně Evropy z Anglie. Možná poslední šanci na vysněný titul bude mít šestinásobná nejlepší fotbalistka světa Marta. Sedmatřicetiletá Brazilka je se 17 góly nejlepší střelkyní historie MS, mezi elitou se představí už pošesté.

O české zastoupení se postará i rozhodčí Lucie Ratajová, která je na mistrovství světa žen potřetí.

Reklama

Související témata: