Hlavní obsah

Fotbaloví kapitáni se vzepřeli FIFA. V Kataru chystají speciální gesto

Kapitáni osmi evropských zemí, které se zúčastní fotbalového mistrovství světa v Kataru, se připojili ke kampani „OneLove,“ která bojuje proti diskriminaci. Na podporu této iniciativy se rozhodli do zápasů nastupovat s páskou se srdcem v duhových barvách. Mezinárodní federace fotbalových asociací FIFA však zakazuje týmům, aby si na MS přinesly pásky s vlastními návrhy.

Foto: ČTK

Německý fotbalista Jonas Hofmann s duhovou páskou.

Článek

Kampaň „OneLove" vznikla v Nizozemsku v roce 2020 na podporu inkluze a za boj proti diskriminaci. Právě Nizozemsko, jehož kapitán Virgil van Dijk duhovou pásku nosí již delší dobu, hraje 29. listopadu proti domácímu Kataru ve skupině A.

V této arabské zemi je homosexualita nezákonná a hrozí za ni až tři roky vězení. Nejen kvůli tomu, ale i kvůli zacházení s migrujícími dělníky, kteří pracují na stavbách, je Katar často kritizován. Během posledních deseti let zemřelo údajně šest a půl tisíce dělníků.

„Nošení společné pásky jménem našich týmů vyšle jasný vzkaz, jelikož to sleduje celý svět," řekl kapitán anglické reprezentace Harry Kane. K iniciativě se připojilo celkem deset evropských zemí: Anglie, Belgie, Dánsko, Francie, Německo, Nizozemsko, Norsko, Švédsko, Švýcarsko a Wales. Švédsko a Norsko se sice MS nezúčastní, ale iniciativu podpoří alespoň při utkání Ligy národů.

FIFA již dříve podpořila pokleknutí před zápasy na podporu hnutí BLM, teď je znovu pod tlakem. Uvědomuje si totiž, že duhová páska by mohla být chápána i jako provokace pořádající zemi. Dosud také zakazuje nošení pásky s vlastním návrhem. Kapitáni mají nosit pouze oficiální pásky od globálního řídícího orgánu.

Mezi zeměmi, které iniciativu podpořit nehodlají, je i Polsko, jehož kapitán Robert Lewandowski však oblékne pásku v barvách Ukrajiny. Slíbil to bývalému ukrajinskému kouči a fotbalové ikoně Andreji Ševčenkovi.

Reklama