Hlavní obsah

GLOSA: Argentina konečně využila jeho genialitu, proto Messi ovládl hvězdné války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finále jako telenovela, jedno z nejlepších v historii fotbalového mistrovství světa vůbec. Až penaltový rozstřel s Francií přisoudil třetí titul Argentině. Nejlepším hráčem šampionátu v Kataru byl po zásluze vyhlášen útočník Lionel Messi, který tým La Albiceleste dovedl jako kapitán ke zlatým medailím. Až do nedělního finále bylo MS jeho prokletím, při své páté účasti konečně získal poslední titul, který mu ještě chyběl.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters/Hannah Mckay

"Messi byl se sedmi góly a třemi asistencemi jasným lídrem týmu, triumf jednoho z největších favoritů turnaje má ovšem i další hrdiny," píše ve své glose k MS redaktor Pavel Dosadil.

Článek

Jeden Zlatý míč pro nejlepšího hráče mistrovství světa už Pan Božský doma má. První dostal před osmi lety po prohře ve finále s Německem v Riu de Janeiro a byl pro něj smutnou trofejí.

Naopak druhé takové ocenění je pro Lionela Messiho z jiného soudku. Nedlouho poté jako kapitán převzal také trofej pro šampiony, což je skvělý vrchol jeho výjimečné kariéry.

Při svém debutu v roce 2006 byl ještě kluk, během dalších tří startů na MS už na něm ležela tíha obrovského očekávání, aby stejně jako Diego Maradona dovedl Argentinu k titulu. Až na pátý pokus legendu vyrovnal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lionel Messi dostal Argentinu v prodloužení do vedeníVideo: Česká televize

Messi byl se sedmi góly a třemi asistencemi jasným lídrem týmu, triumf jednoho z největších favoritů turnaje má ovšem i další hrdiny. Především trenéra Lionela Scaloniho. Na rozdíl od svých předchůdců na lavičce dokázal Messiho využít tak, aby kolem něj celý tým fungoval. Kouč sjednotil kabinu, naučil mužstvo i bránit a dokonale vyvážil defenzivu s mimořádnou ofenzivou. Mnohé z toho Argentině na minulých MS chybělo.

Jako čerstvě devatenáctiletý se Messi při své první účasti dostal do pětičlenné nominace na ocenění pro nejlepšího mladého hráče turnaje. Cenu nezískal, ale již tehdy byl jeho konkurentem také Cristiano Ronaldo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Parádní kontr Argentiny přinesl druhý gól ve finále MSVideo: Česká televize

Během pár let pak rozdělila fotbalový svět kardinální otázka, kdo z nich je nejlepším hráčem planety. Katar byl pro oba reálně poslední nadějí, jak doplnit bohaté sbírky trofejí ještě o pohár nejcennější, na který si až dosud nesáhli.

CR7 opustil Katar s Portugalci s nepořízenou, stejně jako další legenda Neymar s Brazilci.

Otázka, kdo z nich je větším fotbalistou historie, už nikdy nezmizí. Messi teď ovšem na misku vah přidal velký a nezpochybnitelný trumf. Na rozdíl od Ronalda a dalších hvězdných rivalů je mistrem světa. Konečně.

Hvězdným válkám ovšem není zdaleka konec. Hattrickem ve finále se blýskl Francouz Kylian Mbappé. Ve věku pouhých 23 let má na kontě titul mistra i vicemistra světa. A také 12 gólů na MS stejně jako Pelé, takže žádný rekord pro něj není nedosažitelný. Pokud vytrvá jako Messi.

Reklama

Související témata: