Hlavní obsah

GLOSA: Čtvrt miliardy v prachu, muž z Arábie odřízl Čechy od Kataru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Troška hořkého zeměpisu... Katar a Saúdská Arábie mají hodně společného, sousedí spolu. Z hlediska českého fotbalu ovšem nastala jiná souvislost. Záložník Robin Quaison hraje za Ittifák v Saúdské Arábii, a právě hrdina Švédska jediným gólem odřízl českou reprezentaci od poslední naděje sehrát v Polsku finále baráže o postup do Kataru. Mistrovství světa bude opět bez českého týmu. Dá se říci, že tradičně.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP

Antonín Barák (vpravo) v zápase proti Švédsku

Článek

Blížili se pomalu k penaltám, navzdory hrozivé marodce drželi s favoritem krok až do poslední chvíle prodloužení. Ale bohužel, zase nic.

Účast na mistrovství světa je vrchol fotbalového snažení. Češi se v samostatné éře dostali na šampionát pouze jedinkrát, což mluví za vše.

Turnaj v Kataru bude elitní přehlídkou dvaatřiceti reprezentačních týmů, z toho třinácti evropských. Účast by znamenala skvělou možnost prezentace České republiky, jejího fotbalu, hráčů i trenérů.

Foto: Jonas Ekstromer, ČTK/AP

Švédský hrdina. Střelec vítězného gólu Robin Quaison slaví v prodloužení bitvy s Českem.

Vedle sportovní prestiže bude v banku také velký balík. A jak se praví, o peníze jde vždy až v první řadě...

Počty jsou jasné. Letošní mistrovství světa je znovu lukrativnější než minulá. Jen za účast v Kataru by FAČR od FIFA vyinkasovala 10,5 milionu dolarů, tedy v přepočtu 235 milionů v korunách. Další prémie budou k mání přímo na turnaji. Pokud by národní tým kupříkladu postoupil do čtvrtfinále jako na loňském EURO, vydělal by dalších 180 milionů korun navrch.

Zapomenout nelze ani na druhotný efekt, možnost prodeje hráčů z českých klubů, kteří by se ukázali na nejprestižnějším mezinárodním trhu a získali nové angažmá.

Český fotbal o všechny lákavé zisky porážkou ve Švédsku přišel.

Také mužstvu šlo o hodně. Tradičně jde polovina z odměny pro tým. Po odečtení nákladů by si hráči v případě účasti na MS mohli přijít jako tým na zhruba devadesát milionů korun. Vyřazením se jim teď navíc o polovinu zkrátí prémie za kvalifikační zápasy, v nichž za výhru bere každý 150 tisíc korun.

Takřka čtvrt miliardy je pryč, nenávratně.

Neúprosná historie zůstává zachována. Zatímco na evropském šampionátu ještě Češi nechyběli, start na MS jim až na jednu výjimku dál uniká.

Reklama