Hlavní obsah

GLOSA: I generalita světového fotbalu byla nucena prozřít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I generalita světového a evropského fotbalu prozřela. Nebo spíš byla nucena prozřít. Váhavě, s odstupem času, až poté, kdy se Evropa a kus světa s ní postavily proti ruské agresi na Ukrajinu. Nikoli pod tlakem prázdných slov a diplomatických frází, ale konkrétních činů jiných sportovních federací i Mezinárodního olympijského výboru.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP Alexander Zemlianichenko

Světová fotbalová generalita konečně prozřela.

Článek

Těžko soudit, nakolik přitom skřípěla zuby při představě, že bude muset oželet miliony proudící z Ruska do obou organizací stejně, jako plyn potrubím Gazpromu. Vždyť jen UEFA spolykala ročně 40 milionů eur.

Nicméně verdikt zazněl.

Ruské fotbalové kluby jsou vyloučeny ze soutěží řízených oběma organizacemi. Ruská reprezentace z baráže o účast na světovém šampionátu 2022 v Kataru. Ruská ženská reprezentace nejspíš přijde o účast na červencovém mistrovství Evropy.

Po původním nedělním verdiktu žonglujícím s tím, že ruská reprezentace bude hrát domácí zápasy na neutrální půdě bez diváků, přičemž nesmí používat národní vlajku a naslouchat hymně své země, jde o průlomové rozhodnutí FIFA.

I z historického hlediska, protože k podobnému kroku generalita světového fotbalu de facto nikdy nesáhla.

Ani při válečném konfliktu v samém závěru kvalifikace latinskoamerických zemí mezi Salvadorem a Hondurasem, který v šedesátém devátém roce vyústil ve stohodinovou fotbalovou válku mezi oběma zeměmi s téměř třemi tisíci zmařenými životy a statisíci lidí vyhnanými ze svých domovů.

Ani před půl stoletím před odvetou mezikontinentální baráže mezi Chile a tehdejším Sovětským svazem. Do Santiaga sice vyslala své delegáty, ale protože neshledali na situaci a poměrech panujících po vojenském převratu v této jihoamerické zemi nic závadného a protiprávního, zápas, k němuž sborná odmítla nastoupit, kontumovala a na mistrovství světa ´74 nechala postoupit Chilany.

Pravdou je, že čas od času sankcionovala národní fotbalové federace za to, že se vlády jejich zemí vměšovaly do tamního fotbalu a jeho řízení, což FIFA nebylo a není po chuti. V ten moment hrozila, trestala, dokonce i vylučovala reprezentační celky z mezinárodních soutěží a kvalifikací o mistrovství světa. Takový Kuvajt před pár lety dokonce na dva roky. Před pár dny Zimbabwe a Keňu.

Foto: FAČR

Předseda FAČR Petr Fousek (vlevo) s předsedou FIFA Giannim Infantinem na Olympijském stadionu v Římě před zahajovacím zápasem EURO 2020 Itálie – Turecko.

Teď poprvé ovšem sáhla FIFA na velmoc. Na čtvrtfinalistu posledního mistrovství světa. Na pořadatele minulého světového šampionátu, z jehož organizace a velkorysé pohostinnosti byla tolik nadšena.

Suspendovala Putinovo Rusko, které mělo hrát baráž o Katar.

„Bojovat za spravedlivou věc mělo smysl. Ukázali jsme, že síla je v solidaritě," pronesl předseda Polského fotbalového svazu Cezar Kulesza hned poté, co v Curychu verdikt zazněl a generalita světového fotbalu řídící kvalifikaci o MS 2022 byla nucena prozřít a pochopit, že svět je přece jen jinde, než býval.

Podstatnější by ovšem bylo, kdyby také tento verdikt zapadající do mozaiky sankcí dopomohl i k prozření Ruska.