Hlavní obsah

GLOSA: Jistot ubývá, problémy se hromadí, ani Souček není top

Praha

Wales bez své největší hvězdy bude schůdným soupeřem, byl fotbalový národ přesvědčen. Jenže ouha. Ostrovní tým dokázal Balea nahradit lépe, než se české reprezentaci povedlo zastoupit své omluvené. Fotbalisté si v kvalifikaci mistrovství světa po remíze 2:2 připsali jen bod, což jim komplikuje cestu za druhým místem ve skupině a lepším nasazením v baráži. Za dané konstelace je pro národní tým těžké navázat na letní EURO, na němž došel až do čtvrtfinále.

Nebyli jsme v dobrém rozpoložení, přiznal po remíze s Walesem trenér Jaroslav Šilhavý. Video: Sport.cz

 
Článek

Těžké něco budovat, těžké něco tvořit, když se i reprezentační srazy v nové sezoně mění v jeden velký lazaret.

Jedna zajímavost z duelu s Walesem je názorným příkladem. Kvůli sérii zranění a omluvenek nebyl v základní sestavě české reprezentace ani jeden fotbalista pražské Slavie. Poprvé od 16. října 2018 a utkání proti Ukrajině, kdy Jaroslav Šilhavý v Lize národů koučoval svůj druhý zápas u národního týmu. Barák, Král a Souček jsou bývalými hráči Slavie, z Edenu však už dávno zamířili do zahraničí.

Právě na sešívaných přitom Šilhavý v poslední době stavěl. Zcela logicky, vzhledem k domácí nadvládě Slavie a jejím úspěchům v evropských pohárech.

Jan Kuchta se na reprezentačním tréninku představuje týmu. Na přetřes přišla i přítelkyně

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Červenobílí jsou však aktuálně v problémech. Náročná minulá sezona zakončená evropským šampionátem hráče vyždímala a v létě zbyl čas jen na krátkou přípravu. Rostoucí marodka je toho důsledkem. Slávistická i reprezentační. Ve chvíli, kdy Šilhavý nemá ani jednoho sešívaného k dispozici, se mu kostra týmu rozpadá, zažité automatismy přestávají fungovat.

Pak je třeba improvizovat a lepit, což se na výkonu proti Walesu podepsalo. Češi dopřávali nejistou defenzivou soupeři spoustu prostoru, ve středu hřiště často nestíhali a v útoku nebyli náležitě nebezpeční. Mužstvo mělo těžké nohy, jako by nebyl začátek října, ale spíš konec podzimu...

Tohle bude jeho velká sezona, předpovídá Patriku Schickovi Jan Koller

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Jistot ubývá, problémy se hromadí. Ani kapitán Souček není v top formě. Poctivě dře a brání, ale nadstavba před soupeřovou brankou, jež dělá Součka Součkem, teď prostě chybí. Jeho klubového spoluhráče Krále pak nechali trenéři na hřišti vytrápit snad až příliš dlouho. V Anglii se zatím nedočkal pravidelného herního vytížení, což je na jeho formě znát.

Nejde jen čekat a doufat, že během příštího srazu bude mužstvo kompletnější. Trenéři budou muset hledat a za pochodu rozšířit okruh hráčů schopných zastoupit stabilní opory.

Národní tým se v samostatné historii představil na světovém šampionátu jen jednou v roce 2006. Za dané konstelace může v klíčové baráži právě šíře kádru rozhodovat, jestli si Češi řeknou také o letenky do Kataru.

Fotbalový redaktor Pavel Dosadil se věnuje sportovní žurnalistice od roku 1990, posledních třináct let působí v redakci Sport.cz. Jako zpravodaj byl na všech mistrovstvích Evropy od roku 2000, na mistrovství světa či zápasech evropských pohárů.

Reklama