Hlavní obsah

Griezmannův přerod ve středopolaře udivuje fotbalový svět. Je spíše jako Kanté, všiml si legendární útočník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři světové šampionáty za národní tým a pokaždé v jiné roli. V roce 2014 nastupoval Antoine Griezmann na pozici křídelníka, o čtyři roky později pak jakožto stažený útočník za Olivierem Giroudem čtyřmi brankami pomohl Francii ke zlatu. Na letošním mistrovství se Griezmann mezi střelce ještě nezapsal, pro fungování týmu je ale snad ještě důležitější, než kdy předtím. A to díky prozíravému tahu Didiera Deschampse, který fotbalistu Atlética Madrid stáhl do středu zálohy. 31letý univerzál ve vítězném semifinále proti Maroku odvedl ohromné množství práce do defenzivy a mnohým expertům nad jeho změněným stylem hry zůstal rozum stát. „Hraje spíše jako Kanté než Griezmann,“ divil se bývalý útočník Didier Drogba v přenosu pro BBC One.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Francouz Antoine Griezmann obklopený polskou obranou.

Článek

Právě absence Kantého, který byl v reprezentaci po dlouhá léta motorem záložní řady a v Kataru chybí kvůli zranění, Deschampse motivovala k odvážné změně. „Má ode mě jiné úkoly než dříve," přiznal 54letý kouč. „Ale není to pro něj oběť, protože obranné zákroky a rozehrávání útočných akcí si užívá i přes fakt, že střílí méně branek," chválil profesionální přístup svého svěřence.

„Co se týče národního týmu, jsem trenérovým dlužníkem. V dresu reprezentace vždy nechám na hřišti všechno – kvůli Francii i kvůli němu. Každý zápas se mu svým výkonem snažím poděkovat za důvěru a chci, aby na mě byl hrdý," neskrýval Griezmann oddanost svému nadřízenému.

Sestřih semifinále MS: Francie - MarokoVideo: Česká televize

Griezmann se prezentoval fantastickým výkonem i v semifinále proti Maroku. Do statistik se sice nezapsal tak, jako například v předchozím duelu proti Anglii (2:1), kdy asistoval u obou branek, i tak se na něj ale z úst expertů snášela chvála. „Odvedl obrovský kus práce směrem dozadu, vracel se až do vlastní šestnáctky. Hrál opravdu excelentně, za mě byl jednoznačně nejlepším hráčem utkání," míní bývalý anglický reprezentant Alan Shearer, jemuž dala za pravdu i FIFA, která francouzskému číslu sedm ocenění pro muže zápasu skutečně udělila. „Je ale potřeba také vyzdvihnout trenéra za to, jakou roli na hřišti pro něj našel," dodal Shearer.

S názorem nejlepšího střelce v historii Premier League souhlasil i francouzský expert a žurnalista v jedné osobě Juliens Laurens. „Znovuzrození Griezmanna na pozici „osmičky", odkud řídí celou zálohu Francie, bylo geniálním tahem. Zatím hraje opravdu skvěle, přihrál už na tři góly a vytváří mnoho brankových příležitostí," připomněl Laurens kreativitu levonohého šikuly, který je s 27 asistencemi vůbec nejlepším nahrávačem v historii francouzské reprezentace.

Reklama