Hlavní obsah

Jak Kamerun sestřelil jeho fanoušek číslo jedna. Sen a trochu to i mrzí, přiznal Švýcar

Mohl reprezentovat Kamerun nebo Švýcarsko. Pod Alpami totiž Breel Embolo dlouho žije, v africké zemi se však zase narodil. Útočník Monaka si v roce 2014 vybral tým helvétského kříže, a právě 25letý švýcarský reprezentant rozhodl jediným gólem o výhře nad Kamerunem 1:0 v prvním kole skupin na mistrovství světa v Kataru.

Sestřih utkání MS Švýcarsko - KamerunVideo: Česká televize

 
Článek

Svou trefu z úcty k rodné zemi ani neslavil. „Jsem hrdý, že jsem za nás na mistrovství světa dal první gól, je to sen. Trochu mě ale mrzí, že proti Kamerunu, odkud s rodinou pocházím, ale nedá se nic dělat. Kamerunu přeji jen to nejlepší," řekl Embolo, který tak rozesmutněl mnoho svých přátel a známých. Národní tým přezdívaný jako Nepřemožitelní lvi padl na světovém šampionátu už po osmé za sebou.

„Jeho příběh známe. Před zápasem jsem mu řekl: Breel, kamarádství je možné jen do úvodního hvizdu, pak jsou to tví soupeři," prozradil kouč Švýcarů Murat Yakin.

Bývalý hráč Basileje, Schalke či Mönchengladbachu splnil, oč ho žádal. Běžela třetí minuta druhého poločasu, když Švýcaři rozjeli ve středu hřiště parádní kombinaci, na jejímž konci byl Embolo. Útočník dostal z pravé strany před malé vápno parádní přihrávku od Shaquiriho a z voleje propálil bezmocného gólmana.

„Fotbal takové příběhy přináší, svůj úkol ale splnil. S jeho výkonem jsem hodně spokojený," dodal Yakin.

Že Embola čeká speciální zápas plný emocí věděl od aprílového losu základní skupin MS v Kataru, kdy ve skupině G k sobě přiřadil právě Švýcarsko s Kamerunem. „Od té doby se mě na tohle téma lidi ptali asi tak deset tisíckrát," smál se už před turnajem rodák z Yaoundé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Švýcarský stoper Manuel Akanji měl na hlavě gól proti KamerunuVideo: Česká televize

V Kamerunské metropoli se v roce 1997 narodil. Když byl malý, jeho rodiče se rozvedli. V pěti letech se s matkou přestěhoval do Francie a posléze do Basileje ve Švýcarsku. Když mu bylo sedmnáct, zlanařit ho chtěly obě reprezentace.

„Nebyla to lehká volba. Rozhodoval jsem se několik měsíců. Vybral jsem si Švýcarsko, ale vždy kousek mě chtěl reprezentovat i mou rodnou zem. Ale nemůžeme hrát za dvě různé země stejně, jako měníme kluby. Jsem fanoušek Kamerunu číslo jedna. Za Nepřemožitelné lvy hraje spousta mých přátel. Potkávám se s nimi, když jsme v Kamerunu na prázdninách," přiznal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Švýcarský útočník Breel Embolo si chtěl proti Kamerunu vymodlit penaltuVideo: Česká televize

Dostal švýcarské občanství a od té doby za „Nati" včetně toho posledního odehrál šedesát zápasů a vstřelil dvanáct gólů. Do Kamerunu se každopádně snaží alespoň jednou dvakrát za rok vracet. „Je důležité nezapomenout, odkud pocházím," uzavřel.

Reklama

Související témata: