Hlavní obsah

Kamerun udolal Brazílii! Přestřelka pro Švýcarsko, Uruguayci v slzách. Osmifinále MS je kompletní

Aktualizováno

Fotbalové mistrovství světa v Kataru zná kompletní složení osmifinále. Ve skupině G sice srdnatě bojující Kamerun udolal favorita z Brazílie 1:0, k postupu to však Afričanům nestačilo. Mezi elitních 16 týmů do vyřazovací části pronikli z druhého místa Švýcaři po výhře 3:2 nad Srbskem. Ve skupině H si start v play off zajistily Portugalsko a Korea. Uruguay sice porazila Ghanu 2:0, ale poté, co Korea v nastavení vstřelila vítězný gól a zdolala již jistě postupující Portugalsko 2:1, zbyly Jihoameričanům oči pro pláč.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Kamerun - BrazílieVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Švýcaři měli ve skupině G vedle již jistě postupujících Brazilců nejlepší výchozí pozici a klíčový duel se Srbskem začali lépe. Přestřelku v Dauhá odstartoval ve 20. minutě  záložník Xherdan Shaqiri. V 26. a 35. minutě sice skóre otočili Aleksandar Mitrovič s Dušanem Vlahovičem, ale další obrat zařídili ve 44. a 48. minutě Breel Embolo s Remem Freulerem.

Výběr země helvétského kříže zopakoval vítězství z druhého kola skupinové fáze na šampionátu 2018 v Rusku, kde zdolal stejného soupeře 2:1. Švýcaři postoupili do play off MS potřetí v řadě, Srbové naopak na premiérovou účast v osmifinále nedosáhli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Srbsko - ŠvýcarskoVideo: Česká televize

Favorizovaná Brazílie znovu bez režiséra hry Neymara výrazně prostřídala sestavu a na závěr skupiny neuspěla. Utkání rozhodl ve druhé minutě nastaveného času kapitán Vincent Aboubakar, který byl vzápětí vyloučen. Pětinásobní světoví šampioni prohráli po 17 utkáních. Kanárci nakonec mohli přijít i o první místo ve skupině G, kdyby Švýcaři zvítězili nad Srby o dvě branky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Kamerun - BrazílieVideo: Česká televize

Korejcům se povedl skvělý obrat

Portugalci nastoupili už s jistotou postupu a trenér Fernando Santos nasadil do základu šest nových hráčů, Volno dostal mimo jiné Bruno Fernandes, který si v předchozích zápasech připsal dva góly a dvě asistence. Jen Ronaldo v honbě za nejrůznějšími rekordy nemohl chybět, přestože kvůli lehčím šrámům vynechal trénink.

A dva nováčci neztráceli čas. Už v páté minutě utekl po pravém křídle obránce Dalot, před brankou našel zpětnou přihrávkou Hortu a ten nezaváhal. Do kabin se ale šlo za nerozhodného stavu. Po rohu zblízka dorazil míč do sítě obránce Kim Jong-kwon. Ve druhé půli se Korejci víc snažili, při vedení Uruguaye v souběžně hraném utkání s Ghanou 2:0 věděli, že by je i nejtěsnější vítězství posunulo dál.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Jižní Korea - PortugalskoVideo: Česká televize

A povedlo se! Son Hung-min sprintoval s míčem z vlastní poloviny, vyhnul se třem protihráčům a z jeho přihrávky Hwang Hi-čchan vstřelil v první minutě nastavení vítězný gól. Pak už stačilo jen počkat šest minut, než skončí zápas Uruguay - Ghana, a Korejci mohli začít slavit. Do osmifinále postoupili poprvé od roku 2010 a v pondělním osmifinále se utkají na stadionu 974 v Dauhá od 20:00 SEČ s Brazílií. Portugalští mistři Evropy z roku 2016 se jako vítěz skupiny H střetnou v úterý od 20:00 v Lusailu se Švýcarskem.

Ghana znovu ztroskotala na Uruguayi

Ghaňané podruhé končí na mistrovství světa po zápase s Uruguayí. Jihoamerický tým je vyřadil ve čtvrtfinále MS v Jižní Africe v roce 2010 po penaltovém rozstřelu poté, co v posledních sekundách prodloužení neproměnil pokutový kop Asamoah Gyan. Oplatit porážku se Afričanům nepodařilo ani v Kataru.

Penaltu totiž Ghaňané nezužitkovali ani tentokrát. Po čtvrthodině hry za bezbrankového stavu brankář Sergio Rochet fauloval ve vápně Mohammeda Kuduse, ale pokus kapitána Andrého Ayewa gólman Uruguaye zlikvidoval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Ghana - UruguayVideo: Česká televize

Jihoameričané až ve třetím zápase na letošním MS prolomili střelecký půst, ještě do přestávky se dvakrát prosadil záložník Flamenga Giorgian de Arrascaeta po akcích Luise Suáreze. Protože však v souběžně hraném utkání Jižní Korea otočila vývoj souboje s Portugalskem, Uruguayi nakonec ani výhra nestačila a turnaj pro ni stejně jako pro africký tým skončil.

Mistři světa z let 1930 a 1950 skončili se čtyřmi body na třetím místě, o postup přišli kvůli menšímu počtu vstřelených branek. Ghana se třemi body skončila poslední.

Foto: John Sibley, Reuters

Rozzuření Uruguayci José María Giménez a Edinson Cavani spílají rozhodčímu Danielu Siebertovi.

Mistrovství světa ve fotbale v Kataru:
Skupina G:
Kamerun - Brazílie 1:0
Branka: 90.+2 Aboubakar
Srbsko - Švýcarsko 2:3
Branky: 26. A. Mitrovič, 35. Vlahovič - 20. Shaqiri, 44. Embolo, 48. Freuler
Skupina H:
Ghana - Uruguay 0:2
Branky: 26. a 32. De Arrascaeta
Korea - Portugalsko 2:1
Branky: 27. Kim Jong-kwon, 90.+1 Hwang Hi-čchan - 5. Horta
Konečná tabulka skupiny G:
1.Brazílie32013:16
2.Švýcarsko32014:36
3.Kamerun31114:44
4.Srbsko30125:81
Konečná tabulka skupiny H:
1.Portugalsko32016:46
2.Korea31114:44
3.Uruguay31112:24
4.Ghana31025:73
Program vyřazovací fáze fotbalového MS v Kataru:
Osmifinále:
sobota 3. prosince:
16:00 Nizozemsko - USA (Dauhá, Chalífův mezinárodní),
20:00 Argentina - Austrálie (Rajján),
neděle 4. prosince:
16:00 Francie - Polsko (Dauhá, Sumáma),
20:00 Anglie - Senegal (Chúr),
pondělí 5. prosince:
16:00 Japonsko - Chorvatsko (Vakra),
20:00 Brazílie - Korea (Dauhá, 974),
úterý 6. prosince:
16:00 Maroko - Španělsko (Dauhá, Education City),
20:00 Portugalsko - Švýcarsko (Lusail).
Čtvrtfinále:
pátek 9. prosince:
16:00 Japonsko/Chorvatsko - Brazílie/Korea (Dauhá, Education City),
20:00 Nizozemsko/USA - Argentina/Austrálie (Lusail),
sobota 10. prosince:
16:00 Maroko/Španělsko - Portugalsko/Švýcarsko (Dauhá, Sumáma),
20:00 Anglie/Senegal - Francie/Polsko (Chúr).
Semifinále:
úterý 13. prosince: 20:00 vítěz 1. ČF - vítěz 2. ČF (Lusail),
středa 14. prosince: 20:00 vítěz 3. ČF - vítěz 4. ČF (Chúr).
O 3. místo:
sobota 17. prosince: 16:00 (Dauhá, Chalífův mezinárodní).
Finále:
neděle 18. prosince: 16:00 (Lusail).
Pořadí střelců mistrovství světa ve fotbale v Kataru:
3 - Valencia (Ekvádor), Mbappé (Francie), Gakpo (Nizozemsko), Rashford (Anglie), Morata,
2 - Ferran Torres (oba Španělsko), Füllkrug, Havertz (oba Německo), Giroud (Francie), Taremí (Írán), Saka (Anglie), Richarlison (Brazílie), Messi (Argentina), Kramarič (Chorvatsko), Čo Ku-song (Korea), Kudus (Ghana), Fernandes (Portugalsko), S. Davsárí (Saúdská Arábie), Doan (Japonsko), De Arrascaeta (Uruguay), A. Mitrovič (Srbsko), Embolo (Švýcarsko), Aboubakar (Kamerun).
Brankáři s čistým kontem:
2 - Szczesny (Polsko), Alisson (Brazílie), Noppert (Nizozemsko), Pickford (Anglie), Turner (USA), E. Martínez (Argentina), Ryan (Austrálie), Dahmán (Tunisko), Rochet (Uruguay), Livakovič (Chorvatsko), Courtois (Belgie),
1 - Bunú, Kadžuí (oba Maroko), Galíndez (Ekvádor), Schmeichel (Dánsko), Ochoa (Mexiko), Simón (Španělsko), Sommer (Švýcarsko), Kim Sung-kju (Korea), H. Hosejní (Írán), Navas (Kostarika), Costa (Portugalsko), Epassy (Kamerun).

Reklama