Hlavní obsah

KATARSKÝ ZÁPISNÍK: Druhá doprava za benzínkou

Fotbalové mistrovství světa v Kataru. Kritizované, v netradičním termínu, přesto slibující nevšední zážitky a skvělou podívanou se světovými hráči v nejlepší formě. Reportér Robert Neumann sleduje šampionát přímo v Dauhá a své dojmy čtenářům Sport.cz přináší ve svém zápisníku.

Z přístavu v Dauhá je ideální výhled na mrakodrapy v centru města.

Článek

"V Dauhá jezdí metro bez řidiče, auta se prohánějí i po šestiproudé dálnici. Vzhledem k neomezeným možnostem jsou pro Katar peníze v abecedě problémů písmenem Ž. Zní proto zvláštně, že ještě před pěti roky neexistovaly v této pohádkově bohaté zemi adresy. Členové česko-slovenské komunity v Kataru, se kterými jsem měl při pobytu v Dauhá možnost několikrát mluvit, říkali, že v Kataru neexistovaly dřív ani názvy postranních ulic. Jména měly pouze ulice hlavní.

Trefit někam nebo nanavigovat někoho k domu, bylo poměrně obtížné. V dobách, kdy neexistovaly adresy a navigace se ještě běžně nepoužívaly, docházelo mnohdy k legračním situacím.

'Na počátku pobytu v Kataru jsem jezdila s papírovou mapou. Až po pár letech se rozmohly navigace a začaly se posílat lokace. Dřív byly po celém Kataru kruháče. Fungovaly jako jedny z orientačních bodů. Dalším byly známé budovy. Takže když k nám někdo jel, navigovala jsem ho ve stylu: kruháč u hotelu projeďte rovně, stejně i ten další. A potom za benzínkou druhá doprava. Než se adresy zavedly, bylo to fakt děsivé,' říká s úsměvem Zuzana Kvapilová, která žije v Kataru dvanáct let.

Nebylo ani možné přijímat poštu do domu. Pouze do P.O. boxu. S označováním domů a menších ulic začali v Kataru až v roce 2018. Adresa se skládá ze čtyř čísel: zóny, ulice, budovy a bytové jednotky.

Katar je v mnohém dál než Česká republika. I v záležitostech, na které nemají vliv vysoké příjmy ze zemního plynu a ropy. Například - veškeré administrativní záležitosti se v zemi řeší pomocí jediné aplikace.

K výměně řidičského průkazu, vydání nové občanky nebo přepsání auta na jinou osobu, stačí pár kliků na mobilu. A všechny platby úřadům se uskutečňují bezhotovostně, aby se zamezilo korupci."

Reklama