Hlavní obsah

KATARSKÝ ZÁPISNÍK: Kemp v poušti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalové mistrovství světa v Kataru. Kritizované, v netradičním termínu, přesto slibující nevšední zážitky a skvělou podívanou se světovými hráči v nejlepší formě. Reportér Robert Neumann sleduje šampionát přímo v Dauhá a své dojmy čtenářům Sport.cz přináší ve svém zápisníku.

Z přístavu v Dauhá je ideální výhled na mrakodrapy v centru města.

Článek

„V listopadu nezačalo v Kataru pouze fotbalové mistrovství světa, ale také sezona kempování. Jak v podání obyvatel pouští země vypadá? První krok, který kempování chtivý Katařan musí udělat, je, zajít na ministerstvo. Tam mu jsou poskytnuty souřadnice místa v poušti, kde si může kemp rozložit.

Existují pro toto dvě lokality - na severu a v jižní části u hranic se Saúdskou Arábií. Skládá se záloha ve výši pěti tisíc riálů, v přepočtu přibližně 32 500 korun na celou sezonu. Vrací se v případě, že v poušti po sobě dotyční uklidí. Místo může Katařan využívat po celou sezonu, která trvá do konce března. Od dubna začíná horké počasí, do pouště už jezdí pouze západní turisté.

V kempu bydlí Katařané ve stanech nebo karavanech, které si můžou zapůjčit v karavanové vesničce. Ale pozor, kempování, které probíhá o víkendech, se týká výhradně mužů. Manželky zůstávají doma.

Muži si tímto připomínají klasický životní styl beduínů, původních arabských obyvatel pouští. Ovšem představa stanování jako v kempu u Sázavy je mylná. Jedná se o velké stany, do kterých si Katařané instalují gauče, matrace, klimatizaci, topení.

Kemp většinou ohradí a najmou si služebné. Před příjezdem jim dají pokyny, co mají nakoupit. Někteří Katařané tedy místo kempování vegetují celoročně na jachtách, ale to je jiný příběh. Ti, kteří vyznávají styl beduínů, si večer v poušti rozdělají oheň, koukají do tmy, na hvězdy. Tradice života beduínů v nich stále přetrvává, považují ji za součást národního dědictví.

V poušti se kempuje také v sousední Saúdské Arábii, nicméně v Kataru je tato činnost mnohem bezpečnější. Důvod? V Kataru se totiž nelze v poušti ztratit, co do rozlohy je malá. Pokud se vám například rozbije auto, vždycky vás někdo najde."

Reklama