Hlavní obsah

KATARSKÝ ZÁPISNÍK: Sokolí nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalové mistrovství světa v Kataru. Kritizované, v netradičním termínu, přesto slibující nevšední zážitky a skvělou podívanou se světovými hráči v nejlepší formě. Reportér Robert Neumann sleduje šampionát přímo v Dauhá a své dojmy čtenářům Sport.cz přináší ve svém zápisníku.

Z přístavu v Dauhá je ideální výhled na mrakodrapy v centru města.

Článek

„Pomalu si už zvykám, že v Kataru je všechno možné. Nicméně stejně jsem zas a znovu překvapený. Mířil jsem na domluvený rozhovor do centra Dauhá. Proplétal jsem se úzkými uličkami známého tržiště Souq Waqif, které jsou provoněné stovkami druhů koření, dobrot nebo zde lze zakoupit tradiční arabské šátky a oděvy, pochopitelně také suvenýry.

Když jsem ze Souq Waqif vyšel na opačné straně, upoutala mě ulička, která ústila na menší náměstí. Vešel jsem ze zvědavosti do jednoho z krámů a zůstal jsem stát s otevřenou pusou. Majitel Abdel totiž právě krmil masem sokoly, kterých byla padesátka. Stáli v řadách, zhruba půl metru od sebe.

Redaktor Robert Neumann narazil a fotbalovém MS v Kataru na obchod s cvičenými sokoly.Video: Robert Neumann, Právo

„Tito ještě nejsou vycvičení. Nejsou tedy tolik drazí," řekl Abdel. Nejlevnějšího sokola nabízí za tři tisíce riálů (téměř 20 tisíc korun), nejdražšího na desetinásobek. Trénink sokolů prý probíhá v poušti. Vycvičení ptáci, kteří se využívají k lovu, jsou v úplně jiné finanční třídě. Šampioni mají hodnotu milionů korun.

Sokolnictví je v Kataru národním sportem. Místní pořádají závody v lovu, jejichž vítězové získávají milionové odměny. Proto už možná ani tolik neudiví, že po celém Kataru fungují desítky nemocnic. Ano, speciálně pro sokoly. Dauhá nevyjímaje. Jde o rozlehlý objekt na dohled Abdelovy prodejny.

Funguje podobně, jako klasická nemocnice pro lidi. Na recepci ohlásí sokolník zdravotní problém svého opeřeného svěřence, kterého poté důkladně proklepne lékař. Vstupní prohlídka trvá dvacet minut, po ní doktor stanoví diagnózu. A léčba na některém z mnoha nemocničních oddělení může začít. Nemocnice v Dauhá přijme denně až dvě stovky sokolů. Nejčastější problém? Polámaná křídla a nachlazení."

Reklama