Hlavní obsah

Korejci v extázi. Na postup si nahráli o bídného obránce Ronalda

Sbírá nejrůznější rekordy, hlavně co se vstřelených gólů týká. Bránění po něm ale nechtějte. Cristiano Ronaldo se na fotbalovém mistrovství světa nechtíc podepsal pod senzační postup Korejců. Asiaté si o kapitána Portugalců nahráli na první branku. Druhou přidali v nastavení, zvítězili 2:1 a na dálku rozesmutnili Uruguay i Ghanu. Mistři Evropy z roku 2016 se jako vítěz skupiny H nejspíš vyhnou Brazílii a narazí na jednoho z trojice Švýcarsko, Srbsko, Kamerun. Rozhodne se večer. Korejci se pravděpodobně utkají s Brazílií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Jižní Korea - PortugalskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Působivá scéna. Chytili se za ramena a vytvořili uprostřed hřiště semknutý kroužek. Korejci svůj díl splnili, Portugalce porazili. Jenže jejich zápas skončil o šest minut dřív než souběžně hrané utkání Ghana - Uruguay. Proto semknuti jako jeden muž nervózně sledovali závěr přenosu z druhého duelu.

„To jsou prostě absolutní scény! Toto mistrovství světa je každým dnem lepší a lepší. Šampionát, který nám hodně dává," oceňuje Alex Scottová, bývalá hráčka Anglie a Arsenalu a nyní komentátorka pro BBC.

Kdyby dali Uruguayci ještě jednu branku, šli by dál oni. Nestalo se, Korejci opožděně s konečným hvizdem na druhém stadionu konečně upadli v postupovou extázi.

„Nezapomenutelný moment pro Jižní Koreu. Dojetí, vzrušení, slzy, radost, agónie!" poukazuje slavný anglický kanonýr Alan Shearer.

„Jaký jiný sport vzbuzuje takové emoce? Korejci byli týmoví, trpěliví a disciplinovaní," přidává se bývalý anglický obránce Rio Ferdinand.

Ricardo Horta při debutu na turnaji potřeboval jen pět minut na vedoucí gól Portugalců. Přesně čtyři minuty a 52 sekund. Korejci tak inkasovali svou druhou vůbec nejrychlejší branku na MS po rekordním 11sekundovém zásahu Turka Hakana Süküra v roce 2002.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Ghana - UruguayVideo: Česká televize

Ruce si mnul i Cristiano Ronaldo, který hrál svůj jubilejní 20. zápas na mistrovství světa. Rekordman Lothar Matthäus z Německa zvládl na šampionátech 25 utkání.

Ronaldo se v honbě za rekordy a čárkami představil jako bídný obránce. Po rohovém kopu Korejců se míči uhýbal tak nešikovně, že se od jeho zad odrazil k soupeři a obránce Kim Jong-kwon balon zblízka dorazil do sítě.

V první minutě nastavení zazářil Son Hung-min. Zamaskovaná hvězda Tottenhamu brilantně nachystala vítězný gól, který vstřelil Hwang Hi-čchan.

Po nekonečném čekání na konec druhého zápasu mohli Korejci začít slavit. Do osmifinále postoupili poprvé od roku 2010.

„Zaslouženě. Ve třech zápasech jsme toho udělali víc než dost. Zůstáváme a kdo bude další? Možná Brazílie?" uculuje se asistent Sergio Costa, který zastoupil s Ghanou vyloučeného trenéra Paula Benta.

„Jsme hodně naštvaní. Jsme sice první, ale chtěli jsme vyhrát a natankovat sebevědomí. Může to být pro nás budíček. Myslím, že i Brazílie si přeje, abychom se utkali později," poukazuje jejich protějšek Fernando Santos.

Reklama