Hlavní obsah

Kouč Jemenu Soukup: arabský svět šampionátem žije, všichni fandí Maroku

Podle trenéra jemenské reprezentace Miroslava Soukupa je ve většině arabského světa a Afriky cítit nadšení z průběhu fotbalového mistrovství světa, a to i díky úspěchu překvapivých semifinalistů z Maroka. Kouč českých vicemistrů světa do 20 let z roku 2007, který je momentálně s Jemenem na soustředění v Egyptě, zhodnotil v rozhovoru s ČTK turnaj v Kataru jako vydařený. Podle Soukupa mají týmy ideální podmínky pro fotbal a k vidění jsou zajímavé zápasy.

Foto: Sport.cz

Miroslav Soukup na archivní fotce.

Článek

"V Egyptě samozřejmě máme možnost to sledovat a musím říct, že se mi šampionát líbí. Na snídani, na obědě, večer, před zápasy, pořád běží v televizi studia a záběry z Kataru. Vidíme i fanoušky, lidé přímo na místě musí být ze šampionátu nadšení. Krásné stadiony, atmosféra kolem, z tohohle pohledu je to podle mě povedené mistrovství," řekl Soukup.

Kvůli vysokým teplotám v Kataru se MS hraje netradičně v zimním termínu. Podle Soukupa je nakonec i díky počasí k vidění atraktivní průběh. "V Egyptě trénujeme v podobných teplotách, jaké jsou teď v Kataru. Přes den je kolem 24 stupňů a večer trochu méně, takže i týmy na šampionátu hrají v ideálních fotbalových podmínkách," uvedl sedmapadesátiletý trenér.

Soukup má s arabským světem bohaté zkušenosti. Jemenský národní tým vede už podruhé, kromě něj si vyzkoušel i angažmá u bahrajnské reprezentace a působil i u mládežnických výběrů Iráku a Egypta. Právě v severoafrické zemi se momentálně připravuje se svým týmem. A vnímá, jaké nadšení způsobila překvapivá cesta Maroka až do bojů o medaile.

"Lidé z regionu vidí šampionát jako něco krásného, vidí moderní velké stadiony. Navíc je to podpořené tím, že se Maroko dostalo takhle daleko. I jemenští hráči a lidé tady v Egyptě fandí Maroku, což bylo dost vidět během semifinále s Francií," připomněl marockou porážku 0:2 s obhájci titulu.

Maroko je prvním africkým týmem, který postoupil do semifinále MS. Dnes se utká o historický bronz s Chorvatskem, s nímž v úvodním duelu šampionátu remizovalo bez branek.

"Jejich reprezentace je v podstatě výběr světa, z marocké ligy nastupuje na turnaji jen jeden hráč. Mají fotbalisty z evropských velkoklubů - Chelsea, Bayernu, Sevilly nebo Fiorentiny. Z tohoto pohledu nemusí být až takové překvapení, že se dostali daleko. Překvapení ale je, jakou mají na turnaji herní disciplínu," podotkl Soukup.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Kouč Maroka Walid Regragui.

Český kouč ocenil způsob, jakým Maroko prošlo turnajem. Trenér Valíd Radžradžuí převzal reprezentaci teprve na konci srpna a v osmi zápasech s ní inkasoval jedinkrát, navíc šlo o vlastní gól. To se změnilo až v utkání s Francií.

"Před mistrovtsvím světa nebo africkým šampionátem se vždycky sjedou hráči působící v Evropě, ale je těžké dát je dohromady, aby hráli kolektivně. To se teď Maroku povedlo, vždyť oni nedostali gól ani v přípravě. Projít šampionátem skoro bez inkasované branky je velký úspěch," myslí si Soukup, kterému se zamlouvá i složení marockého kádru. "Většina jejich fotbalistů jsou fyzicky vyspělí, dobré somatotypy. Vysocí, atletičtí hráči, kteří navíc dokážou hrát s míčem," dodal.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články