Hlavní obsah

Los MS 2022: Španělsko má ve skupině Němce, z baráže postupující Poláci zase Argentinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Španělsko se utká v ostře sledovaném duelu s Německem, Anglie narazí ve skupině na USA, Argentina hraje s Mexikem, Katar s Nizozemskem, Francie s Dánskem. Belgie coby vítěz kvalifikační skupiny, v níž hrála i česká reprezentace, narazí na Chorvatsko, Portugalsko na Uruguay a Brazílie na Švýcarsko. Fotbalové MS 2022, jehož losování se uskutečnilo v pátek ve Výstavním a kongresovém centru v katarském hlavním městě Dauhá, nabídne řadu zajímavých soubojů. Světový šampionát se bude letos konat v netradičním termínu od 21. listopadu do 18. prosince.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Brazilská legenda Cafú poslala Anglii na MS 2022 v Kataru do základní skupiny B.

Článek
Fotogalerie

Poláci co by vítězové evropské barážové větve, v níž se u účast na MS pokoušela i česká reprezentace, se nakonec dostali do skupiny C k Argentině a Mexiku. Jako relativně nejsnazší skupina se po skončení losování jeví skupina A, ve které se jako největší favorit představí Nizozemsko. To chybělo na dvou předchozích šampionátech a tentokrát mělo štěstí. O jedno ze dvou postupových míst se utká s domácím Katarem, Ekvádorem a Senegalem. Zápas Kataru s Ekvádorem bude 21. listopadu zahajovacím střetnutím celého šampionátu.

Portugalsko, s nímž se český tým utká v nadcházející Lize národů, má ve skupině Ghanu, Uruguay a Koreu. Zmíněné Španělsko se pak vedle Německa střetne o postup ze skupiny E s Japonskem a vítězem barážového duelu Kostarika - Nový Zéland, který se bude hrát v červnu v Dauhá.

Docela štěstí měli i Angličané. Ve skupině B mají totiž Írán, USA a vítěze evropské barážové větve, která se bude teprve dohrávat. Nejprve se v červnovém semifinále střetne Skotsko s Ukrajinou a vítěz pak nastoupí v Cardiffu ke střetnutí o postup proti domácímu Walesu.

„Nejde o skupinu smrti, naopak je docela otevřená. Je dobré, že v naší skupině bude Skotsko, Wales nebo Ukrajina, protože jí to dodává víc vzrušení. Samozřejmě s Walesem nebo Ukrajinou by to bylo trochu těžší," komentoval los bývalý anglický útočník Alan Shearer a připomněl, že žádná ze skupin vlastně není skupinou smrti.

Docela pikantní je složení skupiny G. Fotbalisté Brazílie, Srbska a Švýcarska se totiž potkali ve skupině už před čtyřmi lety na mistrovství světa v Rusku. Tehdy postoupili Brazilci a Švýcaři.

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu a koronavirové pandemii je zatím známých pouze 29 z 32 účastníků. O tři zbývající místa si osm týmů zahraje až v červnu. Wales se ve finále evropské baráže utká s vítězem odloženého semifinále mezi Skotskem a Ukrajinou a dva zápasy interkontinentálního play off se odehrají 13. a 14. června v Dauhá.

Složení základních skupin MS 2022:
Skupina A: Katar, Ekvádor, Senegal, Nizozemsko.
Skupina B: Anglie, Írán, USA, Wales/Skotsko/Ukrajina.
Skupina C: Argentina, Saúdská Arábie, Mexiko, Polsko.
Skupina D: Francie, SAE/Austrálie/Peru, Dánsko, Tunisko.
Skupina E: Španělsko, Kostarika/Nový Zéland, Německo, Japonsko.
Skupina F: Belgie, Kanada, Maroko, Chorvatsko.
Skupina G: Brazílie, Srbsko, Švýcarsko, Kamerun.
Skupina H: Portugalsko, Ghana, Uruguay, Jižní Korea.

Světový fotbalový šampionát, jehož hostitelem bude Katar, se bude konat v hodně netradičním termínu na samém konci roku od 21. listopadu do 18. prosince. Stojí za to připomenout, že o pořadatelství se ucházely i Austrálie, Japonsko, Korea a USA, ale po volbě provázené spoustou pochybností nakonec dostala přednost poprvé v historii země z arabského světa.

Foto: fifa

Losování MS 2022 probíhá v Daúhá.

Letošní mistrovství světa bude mít stejný formát, jako poslední turnaje. Dvaatřicet účastníků bylo nalosováno na základě světového žebříčku FIFA do osmi skupin po čtyřech týmech.

Losování se uskutečnilo ve Výstavním a kongresovém centru v Dauhá, přičemž platilo pravidlo, že s výjimkou Evropy nemohou být v jedné skupině dvě mužstva ze stejného kontinentu. Ještě před začátkem losování byla světu představena oficální hymna světového šampionátu 2022. Jde o jeden ze songů, které budou mistrovství světa v Kataru provázet.

Losování bylo svěřeno osmi bývalým hráčům a trenérům, mezi nimiž byli mistr světa Brazilec Cafú či Němec Lothar Matthäus.

Dalšími aktéry byli srbský trenér Bora Milutinovič, který se jako jediný kouč zúčastnil pěti po sobě jdoucích mistrovství světa, na nichž vedl pět různých reprezentačních celků (Mexiko v roce 1986, Kostariku v roce 1990, USA v roce 1994, Nigérii v roce 1998 a Čínu v roce 2002).

Foto: fifa

O světový pohár se bude bojovat na konci roku na MS v Kataru.

Vyvoleným mužem pro losování se stal také Tim Cahill, který vstřelil první gól Austrálie na MS a hrál na čtyřech turnajích, Bolton Okocha, který pomohl Nigérii k prvnímu postupu na MS 1994. Losoval i Adel Ahmed MalAllah, který získal s Katarem stříbro na juniorském MS v roce 1981, Íránec Ali Daeí, který po dlouhá léta se 112 góly nejlepším střelcem v mezistátních zápasech, než ho překonal Cristiano Ronaldo. Osmičku pak doplnil Alžířan Rabah Madžer, jenž v roce 1982 pomohl reprezentaci své země k výhře nad mužstvem Spolkové republiky Německo.

Na úvod slavnostního losování vystoupil pochopitelně prezident FIFA Gianni Infantino, který se chce mimochodem v příštím roce ucházet o další funkční období v předsednickém křesle. Promlouval o tom, že by fotbal měl spojovat lidi v turbulentních časech a žádal světové vůdce, aby zastavili konflikty a války. Žádnou zemi však nezmínil.

Poté předstoupil před auditorium katarský emír Tamím bin Hamad bin Chalífa Sání. Aplaus si vysloužil větou: „Nikdo nechce poslouchat naše projevy před losováním."

Francouzský trenér Didier Deschamps přinesl na podium trofej pro mistry světa. On to byl, kde dovedl Les Bleus k triumfu na MS v roce 2018. Je jedním ze tří mužů, kteří ho vyhráli jako hráč a manažer.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Dauhá už je nachystané na mistrovství světa.

Zatímco při losování předchozích šampionátů byl znám okamžitě rozpis a začátky zápasů v jednotlivých dnech, tentokrát tomu tak není. FIFA to zdůvodňuje tím, že se bude hledat co nejpříhodnější čas, aby zápasy mohl sledovat co největší počet fanoušků v zemích, jejichž týmy k utkání nastoupí.

Jedinou jistotou je, že se o úvodní zápas postará domácí Katar s Ekvádorem a že v základních skupinách se budou hrát čtyři zápasy denně.

Reklama

Související témata: