Hlavní obsah

Mané, Salah, Haaland, Italové... Nešťastníci, kteří zůstanou doma, by vytvořili skvělé sestavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nekvalifikovali se, zranili se - nebo se prostě nevešli do konečné nominace. Ze tří okruhů se rekrutují fotbalové hvězdy, které na šampionát do Kataru nedorazí. Jejich seznam je tak dlouhý, že by vydal hned na několik exkluzivních jedenáctek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sadio Mané z Bayernu během nedávného utkání základní skupiny Ligy mistrů v Plzni.

Článek

Ani česká reprezentace sítem kvalifikace neprošla, takže třeba Patrik Schick přišel o možnost ucházet se o korunu krále střelců, k níž byl blízko na loňském ME. Národní tým vypadl v semifinále baráže ve Švédsku.

„Je to těžký moment. Mistrovství světa je pro každého sen, cíl. Bylo to moje velké přání, abychom se tam dostali. Hodně blbě se mi to hodnotí, jsem plný emocí. Naštvaný, smutný, zklamaný. Musíme to vzít, ale hodně nás mrzí, že se do Kataru nepodíváme," výmluvně popsal Antonín Barák pocity všech vyřazených.

Hvězdná jedenáctka, která zůstane doma
Gianluigi Donnaruma (Itálie, PSG) - Leonardo Spinazzola (Itálie, AS Řím), Giorgio Chiellini (Itálie, Los Angeles), David Alaba (Rakousko, Real Madrid) - Sadio Mané (Senegal, Bayernu Mnichov), Paul Pogba (Francie, Juventus), Jorginho (Itálie, Chelsea), Marco Verratti (Itálie, PSG) - Mohamed Salah (Egypt, Liverpool), Zlatan Ibrahimovic (Švédsko, AC Milán), Erling Haaland (Norsko, Manchester City).

Největší senzací je absence Itálie. Úřadující mistři Evropy ztroskotali v baráži na Severní Makedonii. „Nejedeme na mistrovství světa podruhé za sebou, protože italský fotbal zůstal na periferii toho vyspělého, přestože jsme si v červenci ve Wembley namlouvali, že jsme konečně získali své místo na slunci," nabídl deník Gazzetta dello Sport vysvětlení, proč se žádná z italských hvězd v Kataru nepředstaví.

Zůstanou doma - B tým
Oblak (Slovinsko) - Lindelöf (Švédsko), Bonucci (Itálie), Ramos (Španělsko) - Odegaard (Norsko), Barella (Itálie), Kanté (Francie), Mahríz (Alžírsko) - Aubameyang (Gabon), Džeko (Bosna), Luis Díaz (Kolumbie).
Zůstanou doma - C tým
De Gea (Španělsko) - James (Anglie), Hummels (Německo), Robertson (Skotsko) - Reus (Německo), Sancho (Anglie), Wijnaldum (Nizozemsko), Kvaracchelija (Gruzie) - Werner (Německo), Schick (Česko), Diogo Jota (Portugalsko).

V čele zástupu nešťastníků stojí především mazáci, kteří přišli o poslední šanci. Vzhledem k věku už žádnou další nedostanou. Třeba 36letý Sergio Ramos. Elitní španělský obránce poslední dva roky laboroval s řadou zranění. Před sebou měl vidinu pátého startu na MS, přičemž v roce 2010 v Jihoafrické republice vybojoval titul a před čtyřmi lety v Rusku nastoupil do všech zápasů v pozici kapitána. Se 180 zápasy je španělským rekordmanem, jenže trenér Luis Enrique mu velký návrat nedopřál.

„Světový šampionát je jeden z největších snů, který jsem chtěl zrealizovat. Bylo by pro mě pátý, bohužel se na něj podívám pouze z domu. Je to náročné, nic bych na sobě neměnil, určitě ne mou mentalitu, ani vášeň. Celé dny myslím jen na fotbal. Takto se cítím a chtěl jsem se o to podělit," zareagoval Sergio Ramos dost hořce.

Co nabídne Sport.cz během MS ve fotbale?Video: Sport.cz

Příběhy vážných zranění však mohou být ještě krutější. Takový Sadio Mané by mohl vyprávět. „Myslím, že jsme natolik kvalitní, že můžeme MS i vyhrát," troufal si lídr Senegalu, s nímž letos v únoru vyhrál Africký pohár národů.

Události však nabraly jiný směr. V posledním utkání Bayernu Mnichov si zranil lýtkovou kost. Přestože bylo jasné, že úvodní zápasy nestihne, do nominace se původně dostal. Čtvrteční magnetická rezonance a operace v Innsbrucku ovšem start třicetiletého kanonýra vyloučily. „Nejde nahradit," má jasno záložník Pape Gueye.

Ještě před týdnem se hrály ligové soutěže, teď už startuje šampionát. Kvůli netypickému zimnímu termínu šampionátu není čas na léčení. Takoví Argentinci přišli těsně před turnajem hned o dva ofenzivní hráče. Zranili se jim křídelník Fiorentiny Nicolás González a útočník Joaquín Correa z Interu Milán.

Seznam velkých nešťastníků je dlouhý, ale nejspíš ještě stále ne konečný...

Reklama

Související témata: