Hlavní obsah

Miniturnaj o Katar? Byl bych pro, hlásí mazák české reprezentace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Je to sen, k němuž směruje velkou část úsilí. Na nedávném mistrovství Evropy fotbalový brankář Tomáš Vaclík zářil. Doufá, že během letošního roku se naplní i jeho velké přání o účasti na mistrovství světa, kde Česko hrálo jedinkrát v historii. Jenže aktuálně panuje nejistota, jak vlastně proběhne baráž, z níž pro Šilhavého výběr vede cesta na šampionát.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Vaclík během utkání s Walesem.

Článek

„Jsem moc zvědavý, jak to FIFA vymyslí. Informace jsou různé. A zvěsti o rychlém řešení se moc nenaplnily," říká Tomáš Vaclík, brankář Olympiakosu Pireus, s nímž vede suverénně řeckou ligu.

Česká fotbalová reprezentace je v barážové větvi, do níž patří, respektive patřilo i Rusko. FIFA jeho reprezentaci z bojů o MS v Kataru vyloučila. Jak jste vše na dálku sledoval?

Vnímal jsem, že nejprve se proti vzájemnému zápasu ohradilo Polsko, pak se přidalo i Švédsko a vedení FAČR. A byl jsem zvědavý, jaký postup zvolí FIFA. Vím, že je složité trestat hráče, kteří za invazi na Ukrajinu nemohou. Ale jiné řešení asi nebylo.

Před 49 lety v mezikontinentální baráži o MS tehdejší Sovětský svaz odmítl nastoupit po krvavém vojenském převratu v Chile k odvetnému duelu na jihoamerické půdě, prohrál kontumačně a postup slavilo Chile. Napadlo vás, že v případě zdrženlivého postoje FIFA může Rusko postoupit přímo na šampionát a vy s českou reprezentací o šanci přijdete?

Nedokázal jsem si představit, že by Rusko postoupilo bez boje. Jsem přesvědčený, že pokud by FIFA nechala postoupit Rusko, ozvaly by se další fotbalové svazy a odmítly následně do vzájemných zápasů na šampionátu nastoupit, což by z hlediska organizace byl obrovský problém.

Řešil jste situaci ohledně případného vyloučení Ruska i s reprezentačními spoluhráči?

Pochopitelně. Dění na Ukrajině a s tím související záležitosti jsou věci, které nejdou kolem nás. Shodovali jsme se, že postup FAČR, dalších federací i následné vyloučení Ruska jsou správné.

Rusko podalo proti vyloučení dovolání k Mezinárodní arbitráži, FIFA zatím s definitivním verdiktem vyčkává. Spekuluje se, zda Polsko postoupí z prvního duelu bez boje a bude zvýhodněno, nebo jestli dojde k doplnění „barážové větve" či sehrání miniturnaje. Jaká varianta se zamlouvá vám?

Nevím, jestli je reálné, aby někoho dosadili. Zaznamenal jsem, že Maďarsko z Ligy národů či Slovensko jako tým z kvalifikační skupiny, kde bylo Rusko, chtějí hrát baráž. Určitě cítí velkou příležitost. Osobně bych se přimlouval za miniturnaj tří zemí, kdy by třeba podle koeficientu sehrál každý tým jedno utkání doma. Přišlo by mi to jako spravedlivá varianta, a zajímavá. Organizačně by se určitě dala vyřešit.

Zatím platí varianta, že Česko se představí 24. března ve Stockholmu proti Švédsku, které mělo v kvalifikační skupině Řecko. Řada hráčů z reprezentace na jihu Evropy jsou vaši spoluhráči. Rozebírali jste dva vzájemné duely, které řecký tým prohrál?

Ano, a všichni mi tvrdili, že máme šanci, byť je jistou nevýhodou fakt, že se hraje na jedno utkání na švédské půdě. Všichni se shodovali, že Švédsku nevadí bránit, je velice organizované a silné ve standardních situacích. Není divu, když mají v ofenzivě samé urostlé hráče. Ale nešlo o nic, co bych nevěděl. Asi všichni sledujeme, jak se daří Kulusevskému v Tottenhamu. Ten bude určitě ve skvělé formě. Ze Španělska si pamatuji Isaka, v Německu září Forsberg. Nečeká nás nic snadného, ale hrajeme o mistrovství, tak není co řešit.

Český tým není v úplně ideálním rozpoložení. Zraněný je kanonýr Patrik Schick, po operaci třísel Vladimír Coufal, podzimní forma hráčů Sparty je fuč. Nestraší vás současný stav?

Ani trošku. Věřím, že Patrik bude fit a stihne odehrát i ligový zápas za Leverkusen, aby mohl přijet. Uvidíme, jak se vyvine situace kolem Vladimíra Coufala. Po zranění je fit a ve formě Pavel Kadeřábek. Ještě je dost času. Budeme v nejsilnějším složení.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.