Hlavní obsah

Rozhodnutí o baráži zatím nepadne, FIFA se rozhodla čekat na verdikt soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Avizované rozhodnutí, jakou formu bude mít „česká“ větev baráže o postup na fotbalové mistrovství světa 2022 v Kataru, se odkládá. FIFA sice po vyloučení ruské reprezentace z play off oznámila fotbalovým federacím Polska, Švédska i České republiky, že jim nejpozději v pátek oznámí formát, podle něhož březnová baráž proběhne, nyní ale rozhodnutí změnila.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Co bude s českou barážovou větví?

Článek

„Obdrželi jsme dopis, v němž je nám sděleno, že v této věci FIFA zatím nepřijme žádné oficiální rozhodnutí," informoval generální sekretář Polského fotbalového svazu Łukasz Wachowski.

Vyhýbavé stanovisko FIFA přichází bezprostředně poté, co se Rusko po vyloučení svých reprezentačních a klubových celků ze soutěží řízených FIFA a UEFA odvolalo k Sportovnímu arbitrážnímu soudu CAS ve švýcarském Lausanne.

FIFA po ruské agresi na Ukrajinu a rozpoutání válečného konfliktu přišla původně s tím, že ruská reprezentace bude muset hrát své zápasy na neutrální půdě bez diváků, přičemž jí zakázala používat národní hymnu a vlajku.

Rozhodnutí se týkalo jak klubových, tak reprezentačních celků a mělo být uplatněno i v baráži o světový šampionát v Kataru. V ní měla v semifinálovém střetnutí nastoupit 24. března v Moskvě na stadionu Dynama proti Polsku. Druhou semifinálovou dvojici pak tvoří Švédsko a Česká republika.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté české reprezentace by měli začít baráž proti Švédsku. Co ale bude dál?

Poláci ovšem okamžitě oznámili, že proti ruské fotbalové reprezentaci v žádném případě nenastoupí. A to i kdyby se mělo hrát na neutrálním hřišti. Vzápětí se k nim přidali Švédové a jako úplně poslední v neděli i vedení českého fotbalu.

Mezitím ovšem stejně odmítavý postoj k případným zápasům s ruskou reprezentací vyjádřila celá řada národních fotbalových svazů a federací s Anglií v čele.

Teprve na základě tohoto hromadného odporu dospěla rada FIFA a výkonný výbor UEFA v pondělí k rozhodnutí vyřadit až do odvolání ruské fotbalové kluby i reprezentace kvůli vojenskému útoku na Ukrajinu z mezinárodních soutěží.

Ruský fotbalový svaz se ovšem odvolal k Mezinárodní sportovní arbitráži s tím, že „FIFA a UEFA neměly právní základ, když rozhodly o vyloučení ruských týmů."

Vedení FIFA okamžitě zaujalo vyčkávací postoj.

"FIFA se opět snaží přesouvat odpovědnost na jiné subjekty a bojí se sama činit závazná rozhodnutí. Proto bude čekat na stanovisko CAS," spekulují polská média s odvoláním na předatavitele svazu.

Vedení polského fotbalu nicméně na svém postojí nic nemění a opakuje, že proti Rusku nenastoupí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.