Hlavní obsah

Napětí nebere konce. Íránští novináři si stěžovali na diskriminaci během americké tiskové konference

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dusno pokračuje, atmosféra houstne. Ačkoliv mnozí se shodnou na tom, že politika do sportu nepatří, nedobré vztahy na mezinárodním poli mezi USA a Íránem, jejichž fotbalové reprezentační výběry se dnes utkají o postup ze skupiny B na mistrovství světa v Kataru, se jednoznačně přelévají i do pole sportovního. To se potvrdilo i na pondělní tiskové konferenci Američanů, která byla předčasně ukončena poté, co íránský žurnalista pokáral USA za to, že nerespektují zahraniční novináře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Wales - ÍránVideo: Česká televize

 
Článek

Prvopočátkem koloběhu událostí byla grafika Fotbalového svazu USA, který na svých stránkách zveřejnil průběžnou tabulky skupiny B. Vlajka Íránu v ní ale byla zobrazena bez typického emblému uprostřed, což islámská země považovala za urážku a dožadovala se vyloučení soupeře ze šampionátu. „Naším cílem bylo ukázat podporu právům žen," vysvětloval kontroverzní rozhodnutí mluvčí svazu USA Michael Kammarman.

Na následném setkání s médii se poté ke slovu dostal pouze jeden zástupce Íránského tisku, jeho krajané měli pocit, že jim Američané nedávají slovo právě z politických důvodů. „Rád bych, aby tiskový mluvčí USA respektoval i novináře z ostatních zemí. Tohle je mistrovství celého světa, ne pouze mistrovství MLS," dodal po svojí otázce na adresu obránce Walkera Zimmermana jeden z íránských novinářů. Po krátké odpovědi stopera reprezentace USA byla tisková konference, během níž podle očitých svědků panovalo citelné napětí, ukončena.

Američany a Íránce v tabulce skupiny B od sebe dělí jeden jediný bod a mužstvo, které důležitý duel vyhraje, si definitivně zajistí účast v osmifinále. Případná porážka naopak znamená pro jednoho či druhého soupeře konec putování šampionátem. O náboj by tedy bylo postaráno každopádně, pokud se ale na samotné aktéry na hřišti přenesou i vzájemné antipatie jednotlivých zemí, vyhrocený zápas bude mít ještě daleko větší přesah.

Reklama