Hlavní obsah

Nizozemský pacient zase řádí. Trumf z Barcelony a Dumfries navedli Holanďany do čtvrtfinále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik měsíců Oranje jen trnuli, jestli se jejich největší kanonýr uzdraví. Trpělivost se jemu i mužstvu vyplatila. Fotbalisté Nizozemska v úvodním osmifinále mistrovství světa v Kataru porazili USA 3:1 a právě Memphis Depay po skvělé týmové akci otevřel skóre. Trumf z Barcelony navedl armádu přísného generála Louise van Gaala do čtvrtfinále, v němž narazí na vítěze utkání Argentina - Austrálie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Nizozemsko - USAVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Byl fantomem kvalifikace. Nasázel v ní dvanáct gólů a doplnil je šesti asistencemi. Stejně branek dokázal vstřelit jen anglický kapitán Harry Kane.

Zdravotní problémy ovšem Memphise Depaye zabrzdily. Naposledy nastoupil před šampionátem 22. září v Lize národů v Polsku. Od té doby nic. Ve Španělsku se spekuluje, že schválně protahoval léčení, aby byl fit do Kataru. Útočník Barcelony ale podobné zprávy rázně popírá.

Reprezentační kouč Louis van Gaal každopádně poskytl hvězdě dostatek času. Zatížení na turnaji jí dávkoval postupně - 29 minut proti Senegalu, druhý poločas s Ekvádorem a 65 minut proti Kataru.

Proti Američanům vyrukoval Depay v plné síle. Hned v 10. minutě po asistenci Denzela Dumfriese otevřel skóre. Celá akce nadchla všechny experty a odborníky. Zapojilo se do ní hned osm hráčů a zakončení podle BBC završilo sekvenci 20 přihrávek, což je nejvíce zaznamenaných u nizozemského gólu na mistrovství světa.

„Nejlepší ukázka fotbalu, jaký jsme od Nizozemců viděli, přitom byli poprvé pořádně na polovině USA. Skvělá akce na jeden dotek, Depay mírně zpomalil běh a počkal si na zakončení," popisuje bývalý anglický útočník Dion Dublin pro BBC.

„Jeden z nejlepších gólů na tomto šampionátu. Po učebnicové akci. Holanďani během ní v hojné míře demonstrovali svou kvalitu a třídu," přidává se bývalý anglický obránce Martin Keown.

Depay vydržel na hřišti až do 83. minuty a určitě mu nevadí, že mužem zápasu se nakonec stal Dumfries. Pravý obránce či křídelník Interu Milán totiž přihrál i na druhý gól Blindovi a po jeho oplátce pak vstřelil třetí gól sám.

S jedním gólem a dvěma asistencemi je Dumfries jedním ze tří Holanďanů, kteří se v jednom zápase na MS podíleli na minimálně třech gólech, po Robu Rensenbrinkovi (dvakrát v roce 1978) a Johanu Cruijffovi (v roce 1974).

„Brzy jsme šli do vedení a můžeme být spokojení i s předvedeným výkonem. Jsme šťastní, jak jsme vstup do vyřazovací části zvládli. Postupujeme," libuje si kapitán Virgil van Dijk.

Američané jsou spolupořadatelem příštího MS a jejich tým rozhodně má perspektivu. „Měli dobrý šampionát, vypadali dobře. V mužstvu je hodně mladých a čeká je dobrá budoucnost," poukazuje Dublin.

„Jsem pyšný na celý tým. Když jsme ho před lety dávali dohromady, věděli jsme, že má na to měřit se i s nejkvalitnějšími soupeři. Teď jsem ovšem samozřejmě především zklamaný z výsledku a vyřazení," hodnotí trenér Gregg Berhalter.

Reklama

Související témata: