Hlavní obsah

Přání Argentinců v čele s Messim vyslyšeno. Sudí dramatu s Nizozemci už si v Kataru nezapíská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozdával jednu kartu za druhou, čelil velké kritice. Španělský sudí Antonio Mateu Lahoz si po mariáši ve čtvrtfinálovém duelu Nizozemska s Argentinou už na fotbalovém MS v Kataru nezapíská. Bylo tak vyslyšeno přání některých hráčů v čele s Lionelem Messim.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Lionel Messi a rozhodčí Antonio Mateu Lahoz si do oka nepadli...

Článek
Fotogalerie

„Nemohu říct, co si myslím. Nechci se bavit o rozhodčím, protože vás za to hned napomenou nebo potrestají, ale myslím si, že lidé sami viděli, co se stalo. FIFA se na to musí podívat. Nemůže dát rozhodčímu do rukou tak důležitý zápas, když na to nemá," prohlásil Messi po čtvrtfinále.

Lahoz udělil ve vypjatém utkání fotbalistům na hřišti 15 žlutých karet, tedy jen o jednu méně než ruský rekordman Valentin Ivanov v památné „bitvě o Norimberk", kdy Portugalsko v roce 2006 porazilo v osmifinále MS Nizozemsko (1:0). Tam padly i čtyři červené.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinálového utkání MS Nizozemsko - ArgentinaVideo: Česká televize

Jenže Lahoz přidal ještě žluté napomínání pro argentinského trenéra Scaloniho i jeho asistenta. Holanďan Denzel Dumfries pak vyfasoval dokonce dvě žluté během penaltového rozstřelu, takže mimo záběry televizních kamer pak viděl i červenou. Zkrátka jen ukázka toho, v jaké atmosféře se střetnutí dohrávalo.

I když nakonec postoupila Argentina, paradoxně více kritičtí byli právě její hráči. Gólman Emiliano Martínez těžce kousal dlouhé nastavení, na jehož konci Nizozemci vyrovnali na 2:2.

„Rozhodčí obrátil všechno vzhůru nohama. Bezdůvodně dal deset minut navíc. Prostě chtěl, aby dali gól," netajil své rozhořčení brankář anglické Aston Villy.

„Je šílený, arogantní, nejhorší na turnaji. Něco mu řeknete a on vám odmlouvá. Chtěl nás vyřadit, protože Španělsko už vypadlo. Doufejme, že už ho už nepotkáme, je k ničemu," pustil se Martínez do Lahoze.

V neděli večer se objevila minimálně pro Argentince radostná zpráva. Španělský sudí už si v Kataru nezapíská, zahraniční zdroje uvádějí, že „byl poslán domů".

Výkon ve nezamlouval nejen hlavním aktérům zápasu, kritický byl i německý rozhodčí Patrick Ittrich. Podle něj měl Lahoz v 89. minutě vyloučit Argentinec Leandra Paredese i Holanďana Virgila van Dijka.

„Paredes udělal dva přestupky na kartu. Nejprve fauloval a poté napálil míč na střídačku soupeře. Měly proto následovat dvě žluté a červená karta. Vzápětí přiběhl z 80 metrů Van Dijk a vrazil do něj. Nezáleží, jestli to udělal hrudníkem nebo rukama. Byla to hrubost a podle mě měla rovněž následovat červená karta. Rozhodčímu se zápas vymkl kontrole," poukázal Ittrich.

V penaltovém rozstřelu van Dijk selhal, zatímco Parades proměnil. Můžeme se jen domnívat, zda by Lahozův zásah z konce základní hrací doby nakonec nepřevrátil misky vah na nizozemskou stranu.

Kromě Lahoze opouští dějiště šampionátu také Argentinec Facundo Tello, jenž naposledy řídil čtvrtfinále Portugalska s Marokem. „Je nepřípustné, aby nás v tomhle zápase pískal argentinský sudí poté, co se dělo včera v zápase Argentiny s Nizozemskem a jak si Messi stěžoval," zuřil po vypadnutí zkušený portugalský obránce Pepe.

„Poté, co jsem dnes viděl, tak už teď mohou dát titul Argentině," pravil rázně devětatřicetiletý matador. Nelíbilo se mu, že hra byla rozkouskovaná drobnými fauly.

Přisadil si také kouč Fernando Santos. „Víme, jak to funguje. Už před utkáním jsme věděli, kdo nás píská. Portugalští rozhodčí tu nejsou a zápasy stále rozhodují sudí ze zemí, které ještě na šampionátu hrají. Přijde mi to přinejmenším divné, ale víc se do toho nechci pouštět, protože to není jediný důvod, proč jsme prohráli," konstatoval.

Reklama