Hlavní obsah

Prezidentův synek přece jen trumfl slavného tátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Můžou se teď doma trumfovat. „Mám Zlatý míč, co je víc?“ zdůrazní otec. „Na rozdíl od tebe jsem si ale zahrál na mistrovství světa - a hned v prvním utkání tam dal gól. To už mě nedoženeš,“ vynese synátor nezpochybnitelný trumf. Fotbalisté Spojených států zahájili mistrovství světa v Kataru remízou 1:1 s Walesem. Utkání skupiny B v Rajjánu gólově otevřel ve 36. minutě právě Američan Timothy Weah.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS USA - WalesVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Weahové jsou rozhodně zajímavá rodina. Otec George byl slavný kanonýr, s Libérií se ovšem jako fotbalista na šampionát nikdy neprobojoval. Až teď se vypravil do Kataru jako prezident svojí země. Podle agentury AP by měl šestapadesátiletý politik strávit na turnaji devět dní. Doprovázet ho bude i první dáma Clar Weahová.

Jediný africký držitel Zlatého míče z roku 1995 samozřejmě v Kataru fandí synovi Timovi, který reprezentuje USA. Narodil se v New Yorku ještě v době, kdy byl jeho otec aktivním hráčem. Dvaadvacetiletý útočník od roku 2018 nastoupil do MS za USA v 25 zápasech a dal tři góly. Zatímco na klubové úrovni se hráč Lille věhlasu George Weaha zdaleka neblíží, startem na mistrovství světa ho trumfl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Anglie - ÍránVideo: Česká televize

„Nejdůležitější je, že jsme neprohráli. Udrželi jsme remízu a teď se musíme soustředit na další utkání," poukazuje Timothy Weah po úvodní remíze na duely s Anglií a Íránem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Senegal - NizozemskoVideo: Česká televize

„Byl to hodně ubojovaný zápas, nechali jsme na hřišti všechno," oceňuje Gregg Berhalter, trenér USA.

Před dvěma lety Timothy nastoupil dvakrát v Evropské lize proti Spartě. Lille oba zápasy vyhrálo, mladý Weah vždy přišel na hřiště jako střídající hráč.

George Weah oblékal dresy Paris Saint-Germain, AC Milán, Chelsea nebo Manchesteru City. S reprezentací, v níž absolvoval 75 utkání, si trojnásobný africký fotbalista roku zahrál maximálně na kontinentálním šampionátu. Prezidentem Libérie je od roku 2018.

Reklama

Související témata: