Hlavní obsah

PŘÍMÁK EXTRA: Tvrdá kritika českého fotbalu. Liga je pravým opakem MS v Kataru, tvrdí Poborský

Fotbalové MS v Kataru má před sebou už jen dva zápasy. V sobotu si zahrají o 3. místo Maroko s Chorvatskem, o den později udělá tečku za šampionátem bitva gigantů mezi Argentinou a Francií. „Příběh Messiho bere za srdce, ale víc kvality vidím na straně Francie," říká v pořadu Přímák EXTRA Karel Poborský, vicemistr Evropy 1996. Ten vystavil nelichotivé vysvědčení pro český fotbal, který má MS pořádně daleko. „Česká liga je pomalá, na mistrovství světa jsme viděli úplný opak. Pokud nezačneme vychovávat atletické hráče, budou se nůžky rozevírat a nebudeme konkurenceschopní," dodává.

Experti Karel Poborský a Jiří Lizec diskutují před závěrečnými zápasy fotbalového MS v pořadu Přímák EXTRA.Video: Sport.cz

 
Článek

Bitva o třetí místo sice bude jen fotbalovým předkrmem před bitvou o titul, ale náboj má. Maroko bude útočit na největší úspěch v historii, Chorvatsko by pro změnu rádo navázalo na stříbro z roku 2018. „Maroko může mít problém, protože bude mít o den méně na odpočinek. Přidejte si k tomu zraněné hráče. Každá hodina je v takové chvíli důležitá," vidí výhodu na straně Modriče a spol. On i redaktor Sport.cz Jiří Lizec, který byl druhým hostem pořadu Přímák EXTRA, by přáli třetí místo Maroku. „Ale tipuji Chorvaty, urvat další medaili z mistrovství světa je pro ně motivací," tuší novinář.

V neděli pak šampionát vyvrcholí duelem Francie s Argentinou. „Srdcem bych přál titul právě jí, kvůli příběhu Messiho," prozrazuje Poborský. Jedním dechem ale dodává, že na titul dosáhne její soupeř. „Francie vyhraje 1:0," naznačuje, že se legendární Argentinec Lionel Messi, jenž touží po vítězství na světovém turnaji, opět nedočká. Myšlenku podporuje i jeho kolega ve studiu. „Mohlo by to skončit 2:1 pro Francii," tuší.

Sestřih semifinále MS: Francie - MarokoVideo: Česká televize

Moderátor Aleš Svoboda během pořadu otevřel téma, které jistě zajímá všechny fanoušky v tuzemsku. Je šance, že se na mistrovství světa podívají v budoucnu i čeští fotbalisté? Vicemistr Evropy z roku 1996 vidí jedinou možnou cestu. „Jestli chtějí Češi uspět, musí přijít změny, musí se začít vychovávat atletičtí hráči. Česká liga je pomalá. Je to pravý opak toho, co jsme viděli na mistrovství světa," pojmenovává tvrdě realitu Poborský.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih semifinále MS Argentina - ChorvatskoVideo: Česká televize

Pokud nepřijdou změny, bude mít český fotbal problém. „Nůžky se budou otevírat a nebudeme konkurenceschopní," dodává bývalý reprezentant. Podle něj se v tuzemsku často sklouzává k frázím typu, že „měl tým smůlu a rozhodčí je nějakej." A také se v Česku staví na první místo týmovost. „Trend ve výchově je ale individualizovat. Krajní hráči potřebují trénovat jinak než středoví. Musíme vsadit na atletičnost, bez toho se někam dál těžko prokoušeme," dodává.

Šance dostat se na příští šampionát v roce 2026 o něco vzroste, jelikož se počet účastníků MS navýší na 48 a Evropa bude mít šestnáct místo třinácti zástupců. „Cesta je schůdnější, dveře otevřenější, ale nemyslím si, že je rozšíření počtu účastníků dobrým řešením," míní Lizec. „Zajímavější je to pochopitelně ve chvíli, kdy se na mistrovství světa díváme ekonomickou optikou a ne sportovní. Za sebe bych se držel kvality než takhle brutálně rozšiřovat," doplňuje Poborský.

Reklama