Hlavní obsah

Skandál graduje! Pokud šéf španělského fotbalu neodstoupí, mistryně světa nebudou reprezentovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda španělského fotbalového svazu (RFEF) Luis Rubiales nehodlá rezignovat kvůli aféře, kterou vyvolal jeho polibek na ústa jedné z hráček po nedělním finále mistrovství světa. Řekl to na zahájení mimořádně svolané valné hromady, která se jeho chováním při slavnostním ceremoniálu zabývala. Rubialesův konec ve funkci požaduje už i státní Národní sportovní rada a reprezentantky ve společném prohlášení uvedly, že dokud zůstane Rubiales v čele svazu, nebudou hrát za národní tým.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Předseda španělského fotbalového svazu Luis Rubiales objímá jednu z hráček

Článek

„Neodstoupím. Budu bojovat až do konce,“ citovala zahraniční média jeho vyjádření na valné hromadě. Rubiales podle agentury AP vidí sám sebe jako oběť „falešných feministek“ a o očištění svého jména je odhodlaný bojovat i u soudu. „Tady nejde o spravedlnost, ale o společenskou popravu,“ dodal.

Polibek označil za lehoučkou pusu, která byla spontánní, vzájemná, euforická a se souhlasem. „Měla by mě odsud dostat taková lehoučká vzájemná pusa? Neodstoupím,“ zopakoval Rubiales a za svůj proslov si podle agentury Reuters vysloužil potlesk od převážně mužského osazenstva sálu. Uvedl rovněž, že fyzický kontakt iniciovala Jenni Hermosová a na otázku, zda jí může dát pusu, prý odpověděla „ok“.

Ministryně práce Yolanda Díazová označila projev za nepřijatelný. „Vláda musí jednat a přijmout naléhavá opatření: beztrestnost za macho jednání je u konce. Rubiales nemůže pokračovat ve funkci,“ napsala Díazová na sociálních sítích.

Rubialesův odchod žádají i samotné španělské mistryně světa. Ve společném prohlášení prostřednictvím hráčské unie FUTPRO celkově 56 fotbalistek, včetně kompletního třiadvacetičlenného kádru z MS, uvedlo, že dokud zůstane šéf svazu ve funkci, nebudou reprezentovat.

Vláda už dříve uvedla, že bude požadovat, aby se incidentem zabýval sportovní tribunál. Pokud se podaří prokázat, že polibku nepředcházel oboustranný souhlas, může být Rubiales souzen podle zákona o sexuálním násilí, který v zemi platí od loňska.

„Vláda dnes zahájila proces, aby pan Rubiales musel podat vysvětlení před sportovním tribunálem. A pokud bude sportovní tribunál souhlasit, mohu oznámit, že suspendujeme pana Rubialese z jeho funkcí,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci Víctor Francos, šéf státní Národní sportovní rady.

Pětačtyřicetiletý Rubiales vyvolal svým jednáním při dekorování novopečených světových šampionek ostrou kritiku. Při předávání medailí španělským reprezentantkám, které ve finále MS v Sydney porazily Anglii 1:0, každou hráčku těsně objal a všechny líbal na tváře. Hermosovou ale navíc políbil přímo na ústa.

Španělská ministryně pro rovnost Irene Monterová to na sociálních sítích označila za formu sexuálního násilí. Podle premiéra Pedra Sáncheze šlo o nepřijatelné gesto a Rubialesova omluva, s níž po vypuknutí skandálu v pondělí přispěchal, byla nedostatečná.

Zástupci španělské profesionální ženské ligy na sociálních sítích uvedli, že budou požadovat Rubialesovo odvolání. Pro exemplární trest se s odstupem vyslovila i Hermosová. V prvním vyjádření, které zveřejnil svaz, incident zlehčovala. Podle sportovního webu Relevo ale svaz hráčku k vyjádření donutil, vedení RFEF to pro agenturu AP popřelo.

S funkcionářem navíc zahájila disciplinární řízení i světová federace FIFA. Bude zkoumat, zda Rubiales neporušil „základní pravidla slušného chování“ a zda se nechoval tak, že „znevážil fotbal a/nebo FIFA“. Časový rámec disciplinárního řízení komise neoznámila.

Reklama