Hlavní obsah

Německo - Japonsko 1:2SESTŘIH: Další senzace je tady! Němci vstoupili do mistrovství světa porážkou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
33. Gündogan (penalta) 1 : 0
75. Dóan 1 : 1
83. Asano 1 : 2
Záznam online reportáže

Fotbalisté Německa, čtyřnásobní mistři světa, vstoupili do šampionátu v Kataru senzační porážkou s Japonskem. Favorit sice v utkání skupiny E vedl gólem z penalty, kterou proměnil Ilkay Gündogan, Japonci ale ve druhém poločase skóre otočili. V 75. minutě srovnal Ricu Dóan a obrat dokonal o osm minut později další střídající hráč Takuma Asano.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Německo - JaponskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Japonsko zdolalo dnešního soupeře poprvé v historii a postaralo se o druhé velké překvapení na úkor jednoho z favoritů turnaje. Už v úterý Saúdská Arábie zdolala 2:1 Argentinu.

Čtyřnásobní mistři světa Němci nezvládli vstup do turnaje stejně jako v roce 2018, kdy na úvod nestačili na Mexiko. Na šampionátu v Rusku nakonec nepostoupili ze skupiny. Ve druhém kole je v neděli čeká šlágr proti Španělům. Japonsko se utká s Kostarikou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Argentina - Saúdská ArábieVideo: Česká televize

Německý tým na sebe strhl pozornost už před úvodním hvizdem, protože při týmové fotce si hráči zakryli ústa. Gesto bylo reakcí na zákaz ze strany FIFA, která nepovolila duhové kapitánské pásky na podporu kampaně proti diskriminaci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Němci ve druhém poločase proti Japonsku pálili šanceVideo: Česká televize

Favorit od začátku zápasu dominoval, v první půli měl míč na kopačkách 72 procent hracího času a z tlaku vytěžil i vedoucí branku. Po půlhodině japonský gólman Gonda podrazil a následně ještě zalehl ve vápně Rauma a Gündogan z penalty s přehledem vstřelil 17. gól v národním týmu.

Po změně stran mohl po skvělé individuální akci zvýšit Musiala, po prokličkování obranou ale z ideální pozice přestřelil. Ještě větší šanci měl po hodině hry opět Gündogan, který trefil technickým obstřelem tyč. V 70. minutě navíc zazářil Gonda, jenž vychytal v krátkém sledu čtyři velké šance.

Japonci ale po několika střídáních ožili a právě noví hráči na hřišti obstarali vyrovnání. V 73. minutě ještě Neuer reflexivně zlikvidoval Asanovu tečovanou střelou, o chvíli později už ale vyrazil Minaminův křižný pokus jen k Doanovi a ten pohodlně zakončil do prázdné brány. Záložník Freiburgu dal čtvrtý gól v národním týmu.

Také druhou branku a obrat zařídil hráč z bundesligy. Útočník Bochumi Asano si zpracoval za obranou dlouhý Itakurův nákop, prodral se přes Schlotterbecka před bránu a z velkého úhlu ránou pod břevno prostřelil Neuera. Asanova osmá reprezentační trefa znamenala srovnání vzájemné bilance obou týmů a teprve druhou německou porážku v 17. zápase pod vedením kouče Flicka.

Mistrovství světa ve fotbale v Kataru - skupina E (Dauhá, Chalífův mezinárodní):
Německo - Japonsko 1:2 (1:0)
Branky: 33. Gündogan z pen. - 75. Doan, 83. Asano. Rozhodčí: Barton - Morán (oba Salv.), Zeegelaar (Sur.) - Vigliano (video, Arg.). Diváci: 42.608.
Německo: Neuer - Süle, Rüdiger, Schlotterbeck, Raum - Gündogan (67. Goretzka), Kimmich - Gnabry (90. Moukoko), Müller (67. Hofmann), Musiala (79. Götze) - Havertz (79. Füllkrug). Trenér: Flick.
Japonsko: Gonda - Sakai (75. Minamino), Itakura, Jošida, Nagatomo (57. Mitoma) - Endo, Tanaka (71. Doan) - J. Ito, Kamada, Kubo (46. Tomijasu) - Maeda (57. Asano). Trenér: Morijasu.

Reklama