Hlavní obsah

Skandální slova katarského šéfa MS: Umřel další dělník? Smrt je přece normální součást života

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nával kritiky především ze západních zemí na pořadatele probíhajícího MS ve fotbale už pomalu slábne, nicméně klidnější vody v Kataru znovu pročísla zpráva o úmrtí dalšího zahraničního dělníka podílejícího se na chodu šampionátu. Podobný šok jako samotná zpráva o jeho úmrtí způsobil i komentář k tragické události od vrcholného člena organizačního týmu turnaje.

Foto: Profimedia.cz

Šéf organizace MS v Kataru Násir Al Chátir.

Článek

Informaci o úmrtí filipínského gastarbeitera přinesl zámořský server The Athletic. Podle jeho tvrzení zemřel dělník při opravách na resortu, kde měli tréninkovou základnu fotbalisté Saúdské Arábie. Zprávu potvrdila i FIFA.

Ke smrti zahraničního pracovníka se v rozhovoru pro agenturu Reuters vyjádřil i ředitel organizace MS Násir Al Chátir. Samotná otázka na toto téma se mu ale evidentně moc nelíbila.

„O tomhle se chcete bavit zrovna teď?" divil se Al Chátir. „Smrt je přece běžnou součástí života, ať už zemřete v práci nebo ve spánku. Zemřel zaměstnanec - kondolence jeho rodině - ale je zvláštní, že tohle je první věc, na kterou se ptáte," nelíbilo se šéfovi téma dotazu.

„Podívejte, smrt pracovníků je velké téma celého mistrovství. Všechno, co se o tom řeklo a co se propíralo, byla naprostá lež. Tahle negativita kolem MS je něco, čemu musíme neustále čelit. Jsme trochu zklamaní, že novináři vytahují tenhle falešný narativ. Myslím, že novináři by se měli sami sebe ptát, proč tak dlouho tohle téma omílají," pokračoval.

Podle britského deníku The Guardian zemřelo během příprav mistrovství minimálně 6500 dělníků. A navzdory oficiálním proklamacím, se případy úmrtí podle všeho příslušné orgány moc nezabývají.

„Bohužel pan Chátir se plete, když říká, že se každý takový fatální případ vyšetřuje. To prostě není pravda. My dlouhodobě na katarské úřady tlačíme, aby se taková vyšetřování vedla. Ty je ale často hodí do kolonky přirozené smrti," uvedla pro britskou stanici BBC Ella Knightová z organizace Amnesty International, která se specializuje na dodržování práv zahraničních dělníků.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články