Hlavní obsah

Sliby FIFA o dopadech na životní prostředí byly zavádějící, uvedla komise

Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) nesplnila své sliby ohledně loňského mistrovství světa v Kataru, během kterého měla co nejvíce regulovat dopady na životní prostředí. Uvedla to Švýcarská komise pro spravedlnost, podle níž FIFA vydala na toto téma nepravdivá a zavádějící prohlášení.

Foto: Robert Neumann

Chalífův stadion v Kataru. (ilustrační foto)

Článek

Podle komise prezentovala FIFA svůj vrcholný turnaj jako uhlíkově neutrální, nikdy ale nepředložila důkazy, že by tomu tak bylo. Švýcarský orgán proto doporučil, aby se FIFA v budoucnu podobných prohlášení bez konkrétních faktů vyvarovala.

FIFA v reakci uvedla, že si je plně vědoma dopadu svých akcí na životní prostředí a vyvíjí značné úsilí, aby se s nimi vypořádala. Podle agentury Reuters federace analyzuje hodnocení komise a zvažuje, že se proti němu odvolá.

Ekologické organizace kritizovaly pořádání MS v Kataru kvůli nutnosti výstavby nových a vysoce klimatizovaných stadionů. Fanoušci z celého světa rovněž museli podniknout na turnaj daleké cesty letadly, což mělo rovněž negativní dopad na životní prostředí.

Reklama

Související témata: