Hlavní obsah

Tři české hvězdy rozsvítí Eden! V Evropě jsou oporami, od Baráka čekají experti ještě více

Pokud už finále fotbalové Konferenční ligy nehraje žádný z tuzemských týmů, je obsazení středeční bitvy o trofej ve vršovickém Edenu z pohledu českých barev nejlepší možné. Zápas West Hamu s Fiorentinou přivedl na stadion Slavie tři její bývalé hráče. Tomáše Součka s Vladimírem Coufalem v barvách West Hamu, s italským celkem přijel Antonín Barák. O roli českých opor v týmech finalistů Konferenční ligy debatoval v pořadu Přímák bývalý reprezentant Tomáš Ujfaluši a fotbalový expert Sport.cz Jiří Lizec. „Souček s Coufalem se hned stali oporami," myslí si Ujfaluši. „Dobré jméno má i Barák," dodává novinář.

Češi a jejich důležitost ve West Hamu United. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Kladivářům se v Premier League nevedlo, jsou rádi, že se udrželi v nejvyšší anglické soutěži. Teď mohou dojem úspěchem v Edenu zachránit a důležitými postavami mohou být i oba Češi v sestavě West Hamu. „Souček je extrémně pracovitý hráč, od začátku dával důležité góly, vybojuje spoustu balonů, odvede černou práci," chrlí superlativy na Součkovu adresu Ujfaluši.

A jinak tomu není, ani když přijde řeč na krajana Coufala. „Cuf je obrovský dříč, kondičně je na tom velmi dobře. I proto prodloužil smlouvu o další dva roky. Oba Češi jsou pro West Ham jsou důležití." S tím souhlasí i novinář Lizec. „Zásadní pro West Ham jsou oba," míní žurnalista a soudí, že ziskem trofeje by londýnský tým mohl obrátit sezonu do pozitivna a mohl ji považovat za úspěšnou.

Budeme jako hosté, ale máme domácí šatnu a tribunu Sever. Za to jsem hrozně rád, libuje si Tomáš SoučekVideo: UEFA, Sport.cz

Může svědčit českým hráčům i to, že jsou v klubu dva? Ujfaluši může přidat vlastní zkušenost ze štací za hranicemi. „Kolikrát, když se vidíte každý den na tréninku, tak se třeba pak za měsíc mimo vidíte dvakrát, třikrát, kdy uděláte posezení s manželkami," hlásí. Na druhou stranu v začátcích v Německu pomoc krajana uvítal. „Po příchodu do Německa to byla výhoda, Marek Heinz mi pomohl ve chvílích, kdy jsem nikoho neznal a řeč uměl jen ze školy," přiznává.

Fotbalový pořad Přímák s Tomášem UjfalušimVideo: Sport.cz

A co Antonín Barák ve službách Fiorentiny? „Je na pomezí základní sestavy, spíš funguje jako žolík," myslí si Ujfaluši, který vypozoroval že v minulém působišti měl český záložník více ofenzivních povinností. „Doufám, že se jeho pozice zlepší. I on sám ale od sebe očekává víc," myslí si bývalý reprezentant.

Věří, že když Barák za sezonu nasází třeba osm gólů, hned se bude cítit lépe. „Ale už teď si Tonda udělal v klubu dobré jméno, vnímají ho dobře, je pracovitý, pokorný. Mluvilo se i o přestupu do AC Milán. TOP forma podle mě ještě přijde."

Barák a jeho jméno v Itálii. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Lizec oceňuje i to, že se Barák dokázal prosadit v jedné z TOP evropských lig. „Usadil se tam, má dobré jméno a ještě k tomu rozhodl o postupu do finále v Edenu," konstatoval novinář. „Určitě to zvedlo jeho hodnotu, že dal postupový gól," souhlasí Ujfaluši.

Majitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský si poprvé zajde na fotbal do vršovického Edenu. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Co dalšího zaznělo v pořadu Přímák s Tomášem Ujfalušim na adresu českých fotbalistů, kteří hrají v týmech finalistů Konferenční ligy, se podívejte ve videu.

Reklama