Hlavní obsah

Španělsko - Švédsko 2:1Španělky na MS zdolaly Švédsko 2:1 gólem z 89. minuty a jsou poprvé ve finále

Španělské fotbalistky v úvodním semifinále mistrovství světa v Aucklandu zdolaly Švédsko 2:1 gólem kapitánky Olgy Carmonaové z předposlední minuty a poprvé si zahrají o zlato. V nedělním finále se utkají s vítězkami středečního zápasu mezi spolupořadatelem turnaje Austrálií a Anglií.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Radost španělských fotbalistek z postupu do finále mistrovství světa.

Článek

Všechny tři branky v aucklandském Eden Parku padly až v závěrečné desetiminutovce. Španělky poslala do vedení v 81. minutě střídající devatenáctiletá Paralluelová. Švédky odpověděly za sedm minut díky další náhradnici Blomqvistové. Těsně před koncem utkání rozhodla Carmonaová, která střelou z hranice šestnáctky s přispěním břevna překonala brankářku Musovicovou.

Před necelým rokem přitom španělská reprezentace procházela turbulentním obdobím. Hráčky se vzbouřily proti trenérovi Jorgemu Vildovi a patnáct z nich pohrozilo, že v týmu skončí. Tři si dnes vychutnaly postupové oslavy. "Tohle je historický okamžik. Jsme ve finále, to jsme chtěli," řekl Vilda, jenž ještě před zápasem s připomínkou krize z loňského září poděkoval vedení svazu za tehdejší podporu.

Švédky neuspěly v semifinále stejně jako na světovém šampionátu před čtyřmi lety. V sobotu je čeká znovu zápas o bronz, který obhajují. "Bylo to jako dostat pěstí do břicha, když šly hned znovu do vedení," posteskla si obránkyně Magdalena Erikssonová.

Mistrovství světa fotbalistek v Austrálii a na Novém Zélandu - semifinále:
Španělsko - Švédsko 2:1 (0:0)
Branky: 81. Paralluelová, 89. Carmonaová - 88. Blomqvistová.

Reklama