Hlavní obsah

Trenér Austrálie cítí po vyřazení hrdost i zklamaní, jeho budoucnost je nejasná

Trenér australských fotbalistů Graham Arnold byl po porážce 1:2 s Argentinou v osmifinále mistrovství světa hrdý na výkon týmu proti velkému favoritovi. Současně byl zklamaný z chyby před druhou brankou a nevyužitých šancí. Kouč zatím neví, zda bude u reprezentace pokračovat.

Foto: Carl Recine, Reuters

Australský kouč Graham Arnold při zápase s Argentinou

Článek

Australané v Rajjánu inkasovali po trefách Lionela Messiho a Juliána Álvareze. V 77. minutě se ale nečekaně vrátili do hry vlastním gólem Enza Fernández a v závěru neproměnili několik šancí na vyrovnání. Maximem "Socceroos" na mistrovství světa tak zůstalo osmifinále, kam postoupili i před 16 lety. Tým tehdy vedl Guus Hiddink a Arnold byl jeho asistentem.

"Než jsme přijeli do Kataru, všichni říkali, že máme nejhorší australský tým všech dob. To teď neplatí," řekl Arnold novinářům. "Musím být na hráče hrdý, odvedli skvělý výkon. Hráli jsme proti třetímu nejlepšímu mužstvu světa. Ale jsem i zklamaný, chtěl jsem víc," uvedl devětapadesátiletý trenér.

Před druhý gólem v 57. minutě australský brankář Mathew Ryan zaváhal při rozehrávce a daroval míč skórujícímu Álvarovi. "Mathew je fantastický kluk, hráč i kapitán. Každý dělá chyby. Musí se z ní poučit a jít dál," uvedl Arnold, který litoval i zahozené příležitosti střídajícího Garanga Kuola v závěru nastaveného času.

Foto: Paul Childs, Reuters

Australský trenér Graham Arnold a Mitchell Duke po vypadnutí s Argentinou

Australané sice začali katarský turnaj porážkou 1:4 s obhájci zlata z Francie, ale poté porazili Tunisko i Dánsko shodně 1:0 a Argentině vzdorovali do poslední minuty. "Doufám, že každý u nás doma ocení, co jsme na šampionátu dokázali, a bude na nás hrdý," prohlásil Arnold.

Ocenil hvězdu Messiho, jenž oslavil gólem 1000. soutěžní utkání v kariéře a dotáhl Argentince k očekávanému postupu. "Je to jeden z nejlepších hráčů historie. Museli jsme se hodně krotit, abychom před ním nezůstali stát v úžasu. Byl skvělý," podotkl rodák ze Sydney.

O pokračování na lavičce australské reprezentace zatím nepřemýšlel. "Smlouva mi vypršela. Teď si chci užít pěknou dovolenou a dát si pauzu. Uvidíme, co bude potom. Určitě mě čeká jednání s vedením," dodal Arnold, který národní celek převzal v roce 2018.

Reklama