Hlavní obsah

Trenér Santos skončil po osmi letech u portugalské fotbalové reprezentace

Trenér Fernando Santos skončil na lavičce portugalské fotbalové reprezentace. Národní svaz FPF to uvedl v prohlášení. Santos vedl národní tým od roku 2014, na letošním světovém šampionátu s ním vypadl ve čtvrtfinále po nečekané prohře 0:1 s Marokem. O jeho nástupci se bude teprve jednat. Podle spekulací portugalských médií přicházejí v úvahu kouč AS Řím José Mourinho, trenér reprezentační jednadvacítky Rui Jorge či trenér Lille Paulo Fonseca.

Foto: Carl Recine, Reuters

Kouč Fernando Santos na lavičce portugalské fotbalové reprezentace skončil.

Článek

Osmašedesátiletý rodák z Lisabonu dovedl Portugalce v roce 2016 k premiérovému triumfu na mistrovství Evropy. O tři roky později s mužstvem ovládl i první ročník Ligy národů. Portugalce vedl ve 109 utkáních. Někdejší kouč aténských klubů AEK a Panathinaikosu či řecké reprezentace před dvěma lety prodloužil s Portugalskem smlouvu do evropského šampionátu 2024.

Na mistrovství světa Portugalsko vyhrálo skupinu před Koreou, Uruguayí a Ghanou a v osmifinále rozstřílelo 6:1 Švýcarsko. Největšímu překvapení turnaje Maroku však podlehlo. Od začátku šampionátu se navíc neustále řešila situace kolem útočníka Cristiana Ronalda, který skončil v Manchesteru United. V Kataru skóroval pouze v úvodním duelu proti Ghaně. Santos ho po hodině hry třetího zápasu s Koreou vystřídal, což hvězdný hráč nesl nelibě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinálového utkání MS Maroko - PortugalskoVideo: Česká televize

Trenérovi se Ronaldova podrážděná reakce nelíbila, podle jeho slov si ale situaci vyříkali. Proti Švýcarsku přesto Ronaldo poprvé od roku 2008 chyběl v základní sestavě na velkém turnaji, podle kouče z taktických důvodů. Do čtvrtfinále proti Maroku zasáhl rovněž až ve druhé půli.

Reklama