Hlavní obsah

V šatně je ticho, všichni jsou zklamaní, hlásil Vaclík po krachu snu o MS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhá účast české fotbalové reprezentace na mistrovství světa zůstává dál jen snem. Čekání od roku 2006, kdy šampionát hostilo Německo, neskončí ani letos při finálovém turnaji v Kataru. Výběr Jaroslava Šilhavého nezvládl první část barážového vyvrcholení kvalifikace na půdě Švédska, kde prohrál po prodloužení.

Foto: Profimedia.cz

Brankář české fotbalové reprezentace Tomáš Vaclík odehrává míč před dotárajícím Švédem Dejanem Kulusevskim

Článek
Fotogalerie

Jaroslav Šilhavý využil všech šest střídání. Příspěvek z pořadu Přímák.

Jaroslav Šilhavý vybral pro duel se Švédskem neobvyklé rozestavení. Příspěvek z pořadu Přímák.

„Jde o obrovské zklamání. V závěru základní hrací doby jsme mohli zápas zlomit na naši stranu, ale dvě velké šance jsme neproměnili. Pak jsme si nepohlídali jednu situaci... Celé utkání jsme byli kompaktní, ale pak nás Švédové jedinkrát při akci na jeden dotek roztrhali. Na postup jsme měli, proto vyřazení hodně bolí," říkal obránce Tomáš Holeš.

„Švédsko bylo jednoznačným favoritem, ale na hřišti to nepotvrdilo. Vyrovnali jsme se domácímu týmu. Měli jsme dost šancí, ale žádnou bohužel nevyužili," posteskl si pro Českou televizi kapitán českého národního týmu Tomáš Souček.

„V šatně je velké ticho," neskrýval zkušený brankář Tomáš Vaclík, že členové českého výběru byli z nezdaru zdrcení. „Měli jsme velkou šanci v devadesáti čtvrté minutě. Mohli jsme zápas určitě dotáhnout do penaltového rozstřelu. Švédsko jednu akci sehrálo skvěle. Každopádně jsme se s nadějí na šampionát rozloučili se vztyčenou hlavou," mínil Vaclík.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Švédský fotbalový reprezentant Dejan Kulusevski se snaží poslat míč před českou branku v utkání play off o MS 2022. Zasáhnout stihl obránce Jakub Brabec.

„Byli jsme takticky výborně připravení. Švédsko jsme zaskočili. S ohledem na obrovskou ofenzivní sílu Švédska jsme utkání zvládli výborně," přesvědčoval útočník Jan Kuchta, který během první půle vstřelil gól, který mu sudí neuznali. V další příležitosti po pauze pak útočník patřící Lokomotivu Moskva selhal.

„Mrzí mě, že gól před pauzou neplatil. Při druhé šanci už se projevilo, že mi docházely síly. Možná jsem si mohl dát míč na pravou nohu, ale snažil jsem se vystřelil ke vzdálenější tyči, obstřelit brankáře. Bohužel jsem netrefil dobře," posteskl si Kuchta.

Foto: Profimedia.cz

Jan Kuchta v zápase proti Švédsku

Nikdo z národního týmu se nevymlouval na obrovské množství zraněných. Vedle kanonýra Patrika Schicka chyběli i zadáci Vladimír Coufal, Jan Bořil, Tomáš Kalas, Ondřej Čelůstka, ofenzivní Matěj Vydra či Petr Ševčík.

„Je fakt, že zranění se nakupilo hodně. Neslyšel jsem nikoho, že by si stěžoval na absence a jejich velký počet. Šli jsme bojovat a odevzdali jsme všechno," říkal Vaclík po nevydařeném švédském boji.

Foto: Sport.cz

Obrázek není k dispozici

„Všichni jsme si uvědomovali důležitost zápasu. Já se třeba ze všech sil snažil zastoupit Patrika Schicka. Vsadil jsem na agresivitu a bojovnost, která je mi vlastní," krčil rameny Kuchta, když bylo jasné, že čekání na druhou účast v nejprestižnějším turnaji národních týmů bude trvat minimálně dvacet let.

„Při velkém množství zraněných jsme se dlouho rozhodovali jsme půjdeme do změny organizace hry, což nebylo jednoduché. Měli jsme vlastně k dispozici jediný trénink, pochopitelně hodně videa. A kluci to zvládli skvěle," chválil defenzivní trojici Jaroslav Šilhavý.

Trenér Jaroslav Šilhavý po zápase ve Švédsku

FAČR

Klíčových momentů viděl ve sto dvacet minut trvající bitvě několik. „Měli jsme příležitosti rozhodnout. Milan Havel mohl být slavný po šanci v posledních vteřinách. A pak jsme propadli ve středu pole při jediné příležitosti Švédska v prodloužení," krčil rameny Šilhavý.

O budoucnosti u národního týmu jasno nemá. „Je fakt, že smlouva mi o prázdninách končí. Ještě si musím všechno vyhodnotit se svým realizačním týmem," uvedl vyhýbavě Šilhavý, na jehož stranu se postavili hráči samotní. „Osobně bych do složení realizačního týmu nesahal. Na souboj ve Švédsku jsme byli proti favoritovi skvěle připravení," říkal Vaclík. „Stojíme za trenérem," přitakal kapitán Souček. „Vše vyhodnotíme v průběhu dubna," zvěstoval předseda FAČR Petr Fousek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články