Hlavní obsah

Muž zápasu? Čvančara! Snový debut, chválí v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povedenější premiéru si asi nemohl ani vysnít. Reprezentační útočník Tomáš Čvančara okořenil svůj úvodní soutěžní duel v dresu německé Borussie Mönchengladbach dvěma brankami, přičemž tu druhou vstřelil z penalty až v sedmé minutě nastavení. Uzavřel tak skóre infarktové přestřelky s Augsburgem na konečných 4:4 a obdivné reakce na sebe pochopitelně nenechaly dlouho čekat.

Foto: ČTK

Český útočník Tomáš Čvančara jako člen kádru německé Borussie Mönchengladbach.

Článek

„Může slavit naprosto snový debut. První šanci přetavil ve svůj první gól a tím druhým zajistil týmu bod," smekl před Čvančarovým výkonem oficiální server německé Bundesligy, jenž jej po právu označil za nejlepšího hráče utkání.

23letý snajpr také okamžitě vklouzl do přízně fanoušků Borussie, kteří jej velebí na sociálních sítích. „Harry Kane? Nikdy jsem o něm neslyšel," napsal s nadsázkou jeden z nich v příspěvku na sociální síti X (dříve Twitter), k němuž připojil fotku Čvančary. Anglická hvězda se totiž při své premiéře za věhlasný Bayern Mnichov trefila „jen" jednou, takže v tabulce střelců německé nejvyšší soutěže momentálně kouká Čvančarovi na záda.

Ale pojďme pěkně po pořádku. Čerstvá posila, za níž Gladbach v létě pražské Spartě vysázel v přepočtu více než čtvrt miliardy korun, se poprvé prosadila ve 27. minutě. To si Čvančara našel kolmici Juliana Weigla a z druhého dotyku zakončil prudce k přední tyči. Později prokázal pevné nervy v samém závěru zápasu, když proměnil pokutový kop po faulu na Yvandra Borgese Sanchese. Ač brankář Finn Dahmen vystihl směr střely, penalta byla zahraná tak precizně, že na míč nedosáhl.

Hlavně svým druhým gólem Čvančara prokázal, že se nebojí vzít na svá bedra řádný díl zodpovědnosti. Kdyby totiž z puntíku minul, Mönchengladbach by odešel s prázdnou z utkání, které se zprvu jevilo být jeho jednoznačnou záležitostí. Vždyť po první brance bývalého forvarda Sparty vedl 2:0, krátce poté také 3:1, jenže ještě do poločasového hvizdu stihl dvakrát inkasovat.

„Tahle branka byla opravdu extrémně důležitá. Jen díky ní můžeme ze zápasu odcházet s dobrým pocitem. Celkově bych ale řekl, že kluci si za svoji snahu bod rozhodně zasloužili," prohlásil před televizními kamerami trenér Borussie Gerardo Seoane.

„Tým musím ocenit hlavně za psychickou sílu a morálku, kterou ukázal. Dřeli jsme až do konce a byli za to odměněni," pokračoval trenér, ale následně pochopitelně na výkonu našel i řadu nedostatků. Ono přeci jen, inkasovat čtyřikrát a stejně neprohrát se nepovede každý den...

„Budeme si zápas muset pečlivě vyhodnotit. V defenzivě jsme udělali spoustu chyb, nevyvíjeli jsme na soupeře dostatečný tlak ve vlastní obranné třetině. Navíc jsme dostali čtyři branky, takže jako trenér pochopitelně nemohu být úplně spokojený, uzavřel Seoane.

Mimochodem, vzpomínáte, kdo se v sezoně 2021/2022, kdy tentýž kouč vedl Leverkusen, stal druhým nejlepším střelcem celé Bundesligy? Správně, byl to Patrik Schick. Pro Čvančaru, jenž se stal historicky teprve druhým hráčem Mönchengladbachu, který při soutěžním debutu vstřelil alespoň dvě branky, by tak možná mohlo jít o hozenou rukavici...

Reklama

Související témata: