Hlavní obsah

Namotivovaný Lewandowski má další rekord. Nejrychlejší hattrick v Lize mistrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský snajpr měl o motivaci postaráno. Před osmifinálovou odvetou se Salcburkem se dozvěděl, že reprezentace jeho země po verdiktu FIFA s Ruskem hrát nebude a je rovnou ve finále baráže o Katar, poté proti němu vyrukoval soupeř, na němž si mohl Robert Lewandowski spravit chuť a vylepšit střeleckou bilanci v Lize mistrů. „Zkoušet hrát na Bayernu v rozestavení 4 - 4 - 2 a přitom se ještě dopouštět tolika faulů, to bylo od Salcburku vrchol naivity,“ nechápal vítěz Ligy mistrů z roku 1997 Stefan Freund taktiku, s níž hosté vyrukovali.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Mnichovská kanonáda. Bombarďák Bayernu Robert Lewandowski stihl v odvetném osmifinále Ligy mistrů nastřílet hattrick za 23 minut.

Článek

Pro Lewandowského ovšem představovala výzvu ke střeleckému koncertu, který rozpoutal. Během 23 minut nasázel nebohému protivníkovi hattrick a proměnil odvetu v exhibici, kterou vyšperkovali dalšími góly jeho spoluhráči Thomas Müller, Gnabry a Sané.

On sám se přitom postaral o nejrychlejší hattrick, který Liga mistrů zaznamenala. Až dosud ho držel Marco Simone z milánského AC, jenž ho v září roku 1996 v Rosenborgu završil ve 25. minutě.

„Wöber neměl sebemenší nárok Lewyho uhlídat, proto tolik faulů," připomněl Freund bezradnost stopera hostů.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Mnichovský kanonýr Robert Lewandowski snad ani nemohl uvěřit, jak se mu v duelu Ligy mistrů se Salcburkem střelecky dařilo.

Lewandowskému stačilo k hattricku 23 minut, i když pravdou je, že první a druhý gól vstřelil z penalty.

„Měli jsme i štěstí, které nám v Salcburku úplně scházelo. V žádném případě jsme ale nebrali remízu 1:1 z prvního zápasu jako katastrofu. Správné napětí panovalo, ale nervozitu jsme rozhodně necítili. A po půlhodině už teprve ne," připomínal Thomas Müller, že v 31. minutě už svítilo na tabuli skóre 4:0 a nebylo co řešit.

Nejlepší střelci Ligy mistrů UEFA 2021/22
12Robert LewandowskiBayern
11Sébastien HallerAjax
8Mohamed SalahLiverpool
7Christopher NkunkuLipsko

Proto se spíše probíraly tři Lewandowského trefy. Statistici hned připomněli, že zatímco polský kanonýr potřeboval mezi první a třetí brankou 11 minut, Bafétimbi Gomis v zápase Dinama Záhřeb s Lyonem (1:7) v roce 2011 jen sedm. První dával v 45., druhý v 48. a třetí v 52. minutě.

„Každopádně to byl od mého mužstva krásný fotbal, jímž jsme si vytvořili spoustu šancí. Mnohé z nich neskončily gólem, přesto jsme jich dali sedm," byl pochopitelně nadmíru spokojený trenér Bayernu Julian Nagelsmann.

S výhrou 7:1, s postupem do čtvrtfinále ještě víc.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Mnichovská kanonáda. Bombarďák Bayernu Robert Lewandowski stihl v odvetném osmifinále Ligy mistrů nastřílet hattrick za 23 minut.

Se střeleckou produktivitou třiatřicetiletého Lewandowského pochopitelně také. Vždyť polský legionář předstihl s dvanácti trefami v tabulce kanonýrů letošního ročníku Hallera z Ajaxu a Salaha z Liverpoolu.

A kdyby jen to - v této sezoně už v dresu Bayernu nastřílel ve všech soutěžních zápasech 42 branek a sedmým rokem po sobě překonal hranici 40 gólů.

Nejvíce hattricků Lize mistrů
Lionel Messi8Barcelona
Cristiano Ronaldo8Real 7, Juventus 1
Robert Lewandowski5Dortmund 1, Bayern 4

„Byl to pro mé hráče těžký večer, ale tady na Bayernu prohrála vysoko i jiná mužstva. Proti tak špičkovému soupeři potřebujete podat špičkový výkon, což se nám nepovedlo. Bolí to, to se ví, ale můžeme se utěšovat tím, že jsme byli nejmladším týmem, který se probojoval do osmifinále Ligy mistrů," utěšoval své svěřence kouč Salcburku Matthias Jaissle.

Reklama

  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 42. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  0 : 0 Karviná - Bohemians 0 : 0 42. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  1 : 0 Sparta - Ostrava 1 : 0 43. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice