Hlavní obsah

Národní rekord a smlouva na osm let. Ukrajinské hvězdičce stačil jediný podzim k přestupu do Chelsea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znali jste ho před rokem? Nebo na začátku sezony? Ukrajinský křídelník Michailo Mudryk má za sebou životní podzim a po víkendovém přestupu ze Šachtaru Doněck vyhlíží premiéru v Chelsea. Mohl by hrát už v sobotním šlágru s Liverpoolem. Mimochodem, dvaadvacetiletý čipera může slavný londýnský klub stát přes dvě miliardy korun.

Foto: Tony Obrien, Reuters

Michailo Mudryk se o víkendu stal novou posilou londýnské Chelsea.

Článek

Nelítá nízko. „Nikdo nečekal, že vyhraju cenu pro nejlepšího hráče Šachtaru. A vidíte, stalo se. Stejně tak nikdo nečeká, že získám Zlatý míč, ale třeba to jednou vyjde," říká Michailo Mudryk. Sebevědomí mohl vždycky rozdávat, v tom se podobá svému idolu Cristianu Ronaldovi.

Přitom to není tak dávno, co o něm Taras Stěpaněnko prozradil: „Míša občas neslyší, co mu trenér říká." Ani rady doněckého kapitána často nepomáhaly, Mudryk dlouho žil jen z podstaty a talentu. V prvních sedmatřiceti ligových zápasech se trefil jen dvakrát a mezitím si ho vzal do parády trenér Roberto De Zerbi.

„Mudryk patří k nejlepším mladým fotbalistům v Evropě. Pokud ho neposunu na vyšší level budu to považovat za osobní porážku. A ten Zlatý míč není sci-fi, klidně ho jednou může vyhrát," diktoval De Zerbi reportérům. Díky drilu s elegantním Italem udělal Mudryk zásadní progres, třeba v prosinci 2021 stihl čtyři asistence za jediný zápas. Ovšem nejlepší čísla měl až pod De Zerbiho nástupcem Igorem Jovičevičem.

Na podzim už blonďatého mládence znala celá fotbalová Evropa. Třikrát se trefil v nablýskané Champions League a dalších sedm gólů přidal v ukrajinské lize. K tomu si přičtěte osm asistencí. Šachtar kvůli válce musel hrát domácí zápasy ve Lvově či Kyjevě a pochopitelně bez diváků, takže Mudrykovým kouskům tleskali jen spoluhráči a podavači míčů za postranní čarou.

Kromě hladu po gólech ho zdobí ďábelská rychlost, vytříbená technika i univerzalita: může kmitat na křídle i na hrotu. „Střed hřiště bývá ucpaný, mnohem líp se cítím na krajích. Mám tam víc prostoru a dokážu se uplatnit v situacích jeden na jednoho," vykládal na podzim v rozhovoru pro britský deník The Times.

Zájem měla spousta třpytivých značek, Chelsea se na dálku přetahovala třeba s Arsenalem. „Je to hráč vzrušujících kvalit. Bude potřebovat nějaký čas, aby si zvykl na Premier League, ale jsme rádi, že ho máme," pravil Graham Potter, trenér Chelsea.

Šachtar zhruba třetinu z přestupové sumy 76 milionů dolarů (bezmála 1,7 miliardy korun) věnoval na pomoc ukrajinským vojákům a jejich rodinám. Bonusových 33 milionů dolarů ještě může z Londýna přijít časem, Chelsea si historicky nejdražšího ukrajinského hráče pojistila nezvykle dlouhou smlouvou do léta 2031.

„Je to pro něj závazek, od začátku bude pod nekompromisním drobnohledem fanoušků, klubu i médií. Chelsea se potřebuje v lize dostat z desátého místa a snaží se nakupovat posily, aby sezonu zachránila. Jsem zvědavý, jak se s tím Mudryk popere, oproti ukrajinské lize to bude velký skok. Nicméně Chelsea má kvalitní skauting a klub dobře ví, koho koupil," říká bývalý reprezentant Daniel Pudil, jenž hrával v Sheffieldu či Watfodu. „Pokud za něj utratili tyhle peníze, nějaký čas ho trenéři podrží, i kdyby se mu nedařilo. Ale jestli góly nepřijdou, začnou dostávat přednost jiní."

Reklama