Hlavní obsah

Nesmysl v podání UEFA. V kvalifikaci na EURO se Irsku více vyplatí prohrát, než vyhrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Složitý kvalifikační systém na Mistrovství Evropy v Německu, do něhož promlouvá i Liga národů, si vybírá svou daň. Jak si dříve všiml uživatel AbsurDB na sociální síti X, je jisté, že k tomu, aby fotbalisté Irska měli alespoň teoretickou šanci postoupit do baráže o účast na příštím EURO, měli by se snažit 18. listopadu v Nizozemsku prohrát. Sportovní duch tak dostane pořádně na frak.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalisté Irska na archivním snímku.

Článek

Liga národů, která nahradila tradiční mezidobí vyplňované přátelskými zápasy, totiž do baráže dodá hned dvanáct celků. Dle původních pravidel by jimi měly být ty země, které vyhrály své skupiny ve třech nejvyšších ligách (A, B, C). Každá z jednotlivých lig čítá čtyři skupiny, dostáváme se tedy ke zmíněným dvanácti účastníkům play-off. Tři z nich, kteří barážové duely zvládnou nejlépe, budou pak pokračovat na závěrečný turnaj.

Sympatická snaha UEFA, aby Liga národů získala prestiž? Možná. Nese s sebou ale bizarní úskalí. Pokud se totiž vítězové jednotlivých skupin probojovali na ME přes kvalifikaci, jejich místa v baráži se uvolní. Podle klíče UEFA se posouvají k dalším a dalším celkům. Nejprve přijdou na řadu ti z ligy A, kteří se nekvalifikují přímo, časem se ale při shodě okolností může dostat i na Irsko, které působí ve druhé nejvyšší Lize národů.

A jednou z reprezentací z ligy A, která o přímý postup bojuje, je i Nizozemsko, které právě s Irskem sdílí kvalifikační skupinu B na Mistrovství Evropy. O druhou příčku, z níž Irové již ani teoreticky postoupit nemohou, ale jeví zájem i Řecko. A pokud by se Řekové dostali na EURO přímo, Nizozemci by zabrali místo v play off, které by jinak, při shodě výsledků ostatních skupin, mohlo připadnout Irsku.

Komplikovaný systém? Slabé slovo, respektive sousloví. A ještě k tomu platí za úplně nesmyslný vzhledem k faktu, že skupinu B ještě čeká vzájemný zápas Irska s Nizozemskem. A případné vítězství ostrovního celku by mohlo znamenat, že se tím sám připraví o teoretickou šanci na účast v baráži o postup, která jinak ještě existuje.

Jednoduše řečeno: pokud Irsko Nizozemce v kvalifikaci na EURO porazí, dost možná si tím samo uškodí a na šampionát se nepodívá. Pokud ale vyfasuje libovolně ostudný debakl, může ještě doufat, že zápasy v ostatních skupinách dopadnou tak, že si zahraje baráž. Šance na to, že se takový scénář zrealizuje, je vzhledem ke složitosti situace velmi nízká. To, že v kvalifikaci na Mistrovství Evropy se může vyplatit prohrát, každopádně ale platí za slušný bizár, jehož řešení by UEFA měla urychleně začít hledat.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články