Hlavní obsah

Odporné scény v Budějovicích. Ochranka drsně zasáhla proti fanouškovi Jablonce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Surové vláčení po zemi, kopání, rány pěstí... Na sociálních sítích koluje brutální video z Českých Budějovic, kde ochranka během nedělního zápasu s Jabloncem (5:1) drsně zasáhla proti hostujícímu fanouškovi. Dynamo událost vyšetřuje a případem se má zabývat i ligová disciplinárka. Ligová fotbalová asociace i Jablonec exces budějovických pořadatelů odsoudily.

Sparta ztratila na Slovácku první příčku tabulky. Příspěvek z pořadu Přímák.Video: Sport.cz

 
Článek

Euforie po suverénním vítězství nad Jabloncem je pryč, teď mají fotbalové Budějovice problém. Stejně jako firma PS Patrol, která má pod palcem pořadatele na zápasech Dynama.

Ani ne půlminutové video na sociálních sítích ukazuje brutální zásah několika členů ochranky proti ležícímu fanouškovi v jabloneckém dresu za tribunou budějovické arény. Nechutná scéna končí v momentu, kdy k autorovi videa přibíhá jeden z členů ochranky v černých brýlích.

O incidentu se psalo už v neděli na twitterovém účtu Fotbal Turist: „Asi nejhorší násilí, kterého jsem byl za poslední roky na českém fotbalovém stadionu svědkem. Bezpečnostní firma se pustila do 12 fanoušků Jablonce v sektoru hostů."

Podle webu Budějcká drbna mělo být prvotní rozbuškou vytržení sedačky v sektoru jabloneckých fanoušků. Budějovický mluvčí Dušan Mendel původně mluvil o tom, že zásah pořadatelů byl adekvátní, později svoje prohlášení upravil: „Celou záležitost budeme interně vyšetřovat s bezpečnostní a pořadatelskou agenturou, se kterou nás váže smlouva a byla na zápase přítomna. O výsledcích šetření budeme veřejnost informovat."

Kromě Dynama bude incident řešit budějovický magistrát a o zásahu by měla být řeč i na čtvrtečním zasedání disciplinární komise Ligové fotbalové asociace. „Ligová fotbalová asociace je incidentem silně znepokojena. Z video záznamu, který má LFA k dispozici, je patrné, že zásah pořadatelské služby vůči fanouškovi byl nepřiměřený a zcela nepřijatelný. Událost na stadionu zaznamenal technický delegát, který o ní informoval ve své zprávě. Incidentem se bude samozřejmě zabývat disciplinární komise, a to na svém nejbližším řádném zasedání, které se uskuteční ve čtvrtek 27. dubna," potvrzuje LFA.

„Vedení soutěže je nicméně přesvědčeno a pevně doufá, že se jím budou zabývat též orgány činné v trestním řízení, neboť se z doposud poskytnutých informací jedná o nepochopitelný exces. Takovéto chování členů pořadatelské služby na fotbalové stadiony nepatří a věříme, že se v budoucnu nebude opakovat," zdůrazňuje LFA.

Nedělní události odsoudil i Jablonec. „Pokud se některý fanoušek proviní proti návštěvnímu řádu, měl by být vyveden mimo stadion řádným a kultivovaným způsobem. Fyzické napadení jakéhokoliv účastníka fotbalového zápasu odsuzujeme a nemělo by se objevovat na žádném stadionu. Zároveň upozorňujeme na zarážející přístup hlavního pořadatele, který k celé situaci měl velmi chladný postoj a postup pracovníků bezpečnostní agentury schvaloval," stojí v klubovém prohlášení.

Reklama