Hlavní obsah

Opavský fotbal má nového majitele, od města podíl koupila slovenská firma A.I.K.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opavský magistrát v pondělí prodal svůj většinový podíl v druholigovém fotbalovém klubu SFC Opava. Novým majitelem se stala slovenská společnost A.I.K. podnikatele Andreje Krajíčka, který klub z pozice hlavního partnera podporuje od roku 2022. Jeho cílem je návrat klubu do nejvyšší ligy, kde Opava hrála naposledy v letech 2018 až 2021. ČTK o prodeji dnes řekl Martin Kůs z tiskového oddělení města.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Městu i nadále bude patřit stadion a další technické a tréninkové zázemí, které klub využívá. O prodej podílu se pokoušeli představitelé města dlouhodobě.

„Neuvěřitelné se stalo skutečností. Po mnoha letech úsilí se nám podařilo najít partnera ze Slovenska, který se ujme opavského fotbalu. Pro Opavu je to hodně významný krok. Fotbalový klub tak získá potřebné prostředky pro další rozvoj. V zájmu nového majitele je vrátit se do nejvyšší soutěže,“ řekl primátor Tomáš Navrátil (ANO). Dodal, že radnice bude i nadále podporovat sport dětí a mládeže. Klub bude hrát i nadále pod stejným názvem.

Krajíček uvedl, že v prostředí fotbalu se pohybuje už několik let. „V Opavě mám ve fotbalu řadu známých, a když jsem blíže poznal i historii klubu, jeho fanoušky a hlavně jsem si uvědomil jeho možnosti a potenciál, bylo rozhodnuto. Jsem rád, že se vše podařilo dotáhnout až do konce,“ uvedl podnikatel, který v minulosti podporoval například fotbal v Žilině či třetiligový klub z Bánové.

Kupující městu zaplatí dluhy

Kupující městu zaplatí dluhy a půjčky, které klub u něj má ve výši okolo 20 milionů korun. Součástí dohody je i smlouva o notářské úschově na částku 15 milionů korun, které budou postupně uvolňovány pro provozní financování klubu do konce tohoto roku. Naopak město bude i nadále poskytovat peněžité plnění ve výši 1,8 milionu korun na podporu činnosti klubu. Město zajistí i provoz a údržbu stadionu a sportovišť pro mládež a platby za energie, s výjimkou vyhřívání trávníku a osvětlení hřiště, což ho bude každý rok stát okolo osmi milionů korun.

Opava vlastnila 99,25 procenta akcií v klubu. Společnost A.I.K. vznikla v roce 2013. Jejím hlavním zaměřením jsou sádrokartonové konstrukce, kazetové stropy a stavební činnost celkově. Krajíček se loni v dubnu stal členem představenstva klubu.

Reklama

Související témata: