Hlavní obsah

Příděl anglické smůly nekončí. Nejprve slavící fyzioterapeut na nosítkách, poté nešťastná prohra se squadrou

Aktualizováno

Té smůly už si Angličané vybrali dost a dost... Porážkou s italskou squadrou v úvodním vystoupení na šampionátu její příděl prostě jen vygradoval. „Snad už bude lépe, protože my si prohrát skutečně nezasloužili,“ věřil po naplnění devadesáti minut v amazonských tropech kapitán Steven Gerrard, že jeho týmu a lidem kolem něho už bude jen lépe. Třeba i proto, že pekelné klima v Manausu výprava Albionu opouští a další dva zápasy bude hrát na jihu Brazílie.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Daniel Sturridge bouřlicvě oslavuje anglický gól v síti Itálie.

Článek
Fotogalerie

Všechno začalo v závěrečné přípravě s Hondurasem v Miami na Floridě. Trenérův asistent Ray Lewington musel okamžitě na operaci s kolenem, takže hlavnímu muži na lavičce anglické reprezentace Hodgsonovi vypomáhá s berlemi v rukou.

Vyrovnání oslavoval moc vehementně

Pokračování přišlo v Manausu. Po vyrovnávací trefě Sturridge v úvodním šampionátovém duelu Angličanů s Italy vyskočil fyzioterapeut Gary Lewin z lavičky a jal se oslavovat gól s takovým nadšením, že si vykloubil kotník. Paradox, že se to přihodilo muži, jehož za dvaadvacet let ve službách Arsenalu nikdy nic podobného nepotkalo.

Přitom to byl právě Lewin, kdo v roce 2007 zachránil ve finále Ligového poháru na trávníku život Terrymu, když kapitána Chelsea zasáhla do obličeje kopačka Diabyho, Terry ztratil vědomí, zapadl mu jazyk a následně skončil v nemocnici. Anebo byl o rok později první u Eduarda, když po souboji s obráncem Birminghamu Martinem Taylorem utrpěl děsivou otevřenou zlomeninu nohy.

V Manausu ho však odnesli z lavičky na nosítkách, takže vítězný gól italské hvězdy Balotelliho neviděl a o prohře své Anglie se dozvěděl také ex post. A další zápasy už neuvidí, protože se vrací domů.

„Nezasloužené," opakoval kapitán Gerrad. „Dali jsme do utkání všechno, přesto jsme ho prohráli. V minulosti nám všichni vytýkali, že málo útočíme, tentokrát jsme byli ofenzivně naladěni až až a stejně to nepomohlo. Útočili jsme, soupeře zatlačili, ale stejně to nepomohlo, takže jsme velice zklamaní. Je to kruté, ale nic se neděje - šampionát pro nás jednou prohrou nekončí."

„Teď se prostě musíme připravit na Uruguay, abychom ji porazili. Věřím, že obdobným výkonem jako proti Itálii, neboť v podstatě nemám nic, co bych svým hráčům vytknul. Italům byli přinejmenším vyrovnaným soupeřem," mluvil ve stejném duchu i trenér Roy Hodgson, neboť i on věří, že smůlu si jeho tým vybral už pro celý zbytek šampionátu.

Prandelli: Vyhráli jsme boj o střed hřiště

Proti squadře ji jeho tým měl, neboť na remízu mohl dosáhnout. „Měli jsme šance na vyrovnání, ale nic z nich," připomínal Gerrard.

„To proto, že boj o střed hřiště jsme vyhráli my, což bylo proti výtečně hrajícím Angličanům podstatné. V náročných podmínkách jsme si vítězství doslova vytrpěli, ale tři body máme, což je podstatné," přiznal ostatně i kouč Italů Cesare Prandelli.

„V tropech je to tak pokaždé, podmínky jsou doslova extrémní," připomínal střelec vítězného gólu Italů Mario Balotelli, který svůj první zápas na mistrovství světa vyšperkoval rozhodující trefou. Angličanům ji s gustem připomněl po závěrečném hvizdu, kdy do objektivů kamer i fotoaparátů s gustem ukazoval dva vztyčené prsty na levé a jeden na pravé ruce, přičemž ještě potutelně mrkal.

„Jsem jen šťastný, že jsem se hned v prvním utkání trefil. Zvítězili jsme, ale vyhráno ještě nemáme," vysvětloval Balotelli.

Reklama

Související témata: