Hlavní obsah

Amnesty International odsoudila přidělení pořadatelství MS klubů Saúdské Arábii

Organizace Amnesty International odsoudila, že mezinárodní federace FIFA přidělila pořadatelství letošního mistrovství světa fotbalových klubů Saúdské Arábii. Země je dlouhodobě terčem kritiky kvůli situaci v oblasti lidských práv.

Foto: fifa.com

Mezinárodní fotbalová federace FIFA (ilustrační foto)

Článek

"FIFA opět ignorovala otřesnou bilanci lidských práv v Saúdské Arábii a je spoluviníkem do očí bijícího sportswashingu," uvedl v prohlášení na webu Amnesty International Stephen Cockburn, šéf oddělení pro ekonomická a sociální práva. Pojmem "sportswashing" se nazývá snaha vylepšit si investicemi do sportu vlastní image.

V Saúdské Arábii je výrazně omezena svoboda projevu a shromažďování, alkohol a homosexualita jsou tam zakázané. Podle Amnesty International bylo loni v zemi pouze za jeden den popraveno 81 lidí.

FIFA oznámila udělení MS klubů Saúdské Arábii v úterý, hrát se bude 12. až 22. prosince. Bohatá země z Perského zálivu údajně usiluje také o uspořádání mistrovství světa v roce 2030. V tamní lize od ledna působí pětinásobný nejlepší fotbalista světa Cristiano Ronaldo.

Reklama