Hlavní obsah

Angličané se bojí útoku hackerů na fotbalovém MS v Rusku

Anglická Fotbalová asociace (FA) má obavy z toho, že se členové reprezentačního týmu na mistrovství světa v Rusku 2018 stanou oběťmi počítačové kriminality. O svém znepokojení z hackerů informovala mezinárodní federaci FIFA, která jí však pomoci nemůže, neboť sama spoléhá na externí počítačové odborníky.

Foto: John Sibley, Reuters

Fotbalisté Anglie vyhráli v kvalifikaci o postup na MS 2018 nad Slovenskem 2:1. Ilustrační snímek.

Článek

FA se obává, že by po útoku hackerů mohly na veřejnost proniknout citlivé informace o zranění hráčů nebo taktice na zápasy. Proto už mají angličtí hráči i ostatní členové týmu zakázáno používat v Rusku veřejně dostupnou wi-fi síť včetně hotelové. Podle médií FA také posílila firewally, zavedla zašifrovaná hesla a hráčům dala přísné pokyny ohledně užívání sociálních sítí.

Anglie je na dobré cestě k účasti na mistrovství světa. Coby vedoucí tým skupiny F si může zajistit postup do Ruska už v předposledním kvalifikačním utkání 5. října ve Wembley v případě výhry nad Slovinskem.

Obavy FA pocházejí ze srpnového útoku ruské hackerské skupiny Fancy Bear, jež zveřejnila e-maily, v nichž představitelé FA a FIFA probírají dopingové případy fotbalistů. Podobné útoky skupina, která má údajně vazby na ruskou vládu, směřovala na Světovou antidopingovou agenturu (WADA) či Mezinárodní atletickou federaci (IAAF).

"Informovali jsme FA, že se obecně snažíme počítačovým útokům zabránit. Co se týče přímo Fancy Bear, v současnosti se vyšetřuje, zda byla narušena infrastruktura FIFA," uvedl v britských médiích mluvčí FIFA, jež sama spoléhá v otázce počítačové bezpečnosti na experty zvenčí. "Proto FIFA nemůže poskytovat jakékoli rady v této oblasti třetím stranám," dodal mluvčí světové federace.

Reklama

Související témata: