Hlavní obsah

Barcelona z Kataru? Legenda z Camp Nou se snažila. Posily ale často vybírá šejk, tvrdí český kouč

Posila za miliardy? Žádný problém. Bohatí šejkové chtějí úspěch a neváhají investovat horentní částky. Klidně si koupí celý klub z Premier League či jiné evropské soutěže, ale utrácejí i na domácí půdě. Z klubu Al Sadd měla být taková arabská Barcelona. „Byla tam snaha o podobný styl hry, ale barcelonská tiki taka to nebyla," tvrdí český trenér Ivan Hašek v pořadu Přímák. Na dané téma je odborníkem, v arabském světe měl celou řadu angažmá.

Současný trenér Barcelony Xavi se snažil během angažmá v Kataru vybudovat tým, který se bude snažit hrát podobným stylemVideo: Sport.cz

 
Článek

Barcelonská legenda Xavi za Al Sadd nejprve hrál, později se přesunul na trenérskou lavičku a úkol si dal jasný. Vybudovat tým, který bude stylem připomínat slavný katalánský klub z Camp Nou z dob největší slávy.

„Byl to nejsilnější klub v Kataru, hodně bohatý. Sledoval jsem ho, žil jsem tam a viděl i některé tréninky. Měl skvělé hráče, mohl nakupovat posily, které by se požadavkům na herní styl přizpůsobili, ale tiki-taka to stejně úplně nebyla," popisuje bývalý trenér české reprezentace.

Ivan Hašek si užil v roli kouče libanonské reprezentace zápasy na stadionech, kde se bude hrát MS v Kataru. Co řekl v pořadu PříVideo: Sport.cz

Hašek přiznává, že pro bohaté vlastníky klubů není problém zaplatit pořádně tučné sumy, když si nějakou posilu vysní a chce ji vidět v dresu svého klubu. „Horší je, že v arabském prostředí nerozhodujete úplně vy o posilách. Rozhoduje vedení nebo samotní šejkové. Kolikrát přivedou hráče, co se líbí vedení, ale nehodí se do vašeho systému," naznačuje jistá úskalí angažmá v arabském fotbalovém světě.

Chystá se Ivan Hašek na další angažmá?Video: Sport.cz

Takže se stává, že se prostě trenér musí přizpůsobit herním stylem kádru, který má. „Je logické, že když má v kádru tři skvělé útočníky, tak bude hrát radši na víc útočníků. A pro změnu, když máte třeba čtyři skvělé stopery, tak klidně v sestavě tři využijete," dodává Hašek, jenž naposledy vedl reprezentaci Libanonu a momentálně je bez angažmá.

Xavi už je z arabského světa zpátky v Barceloně a v Kataru se už všichni těší na letošní mistrovství světa. Co dalšího zaznělo v pořadu Přímák na Sport.cz?

Reklama