Hlavní obsah

Belgičtí fotbalisté mezi sebou nechtějí homosexuály

BRUSEL

Belgičtí fotbalisté mezi sebou nechtějí homosexuály. Názor, že ve fotbale místo pro homosexuály není, vyjádřily více než dvě třetiny hráčů v belgické lize. Ti v průzkumu časopisu Sport Voetbal Magazine odpovídali mimo ryze sportovních otázek i na to, jaký je jejich postoj k homosexuálům ve fotbale. Jen o málo tolerantněji se před časem projevili jejich kolegové v liberálním Nizozemsku.

Foto: Sport.cz

Daniel Pudil v dresu belgického Genku (vpředu) hraje v lize, v níž jsou dvě třetiny hráčů proti homosexualitě ve fotbale.

Článek

Časopis oslovil v anketě 303 hráčů belgické ligy. I když anketa dospěla k řadě zajímavých výsledků, třeba že nejlepší stadión mají v Genku, nebo že mizerná úroveň ostatních arén je největším problémem soutěže, všechno zastínila zdánlivě marginální otázka o homosexualitě. Plných 67,8 procenta respondentů zvolilo odpověď, že v belgické lize pro ně není místo.

K podobným výsledkům dospěl před časem ve své anketě i partnerský nizozemský časopis Voetbal International, v jehož anketě zvolilo stejnou odpověď 60 procent hráčů.

Zajímavé výsledky přinesly i reakce na možné ovlivňování zápasů. Téměř 95 procent belgických hráčů sice u otázky, zda vědí o možném ovlivnění zápasů či podobných snahách, zakřížkovalo odpověď "ne", 5,4 procenta hráčů ale zvolilo opačnou odpověď. To podle časopisu také leccos ukazuje. V Germinalu Antverpy, Mouscronu a Monsu byla takových odpovědí dokonce třetina.

Reklama

Související témata: